MERČEP KULJIŠU

'Hrvatska je puna zečeva s kojima se treba obračunati'

27.01.2014 u 14:36

Bionic
Reading

Novinar Denis Kuljiš posvjedočio je danas da je Tomislav Merčep, kojemu se kao zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a sudi za zločine nad civilima 1991., bio šef osobama koje su odgovorne za zločine te da je na jednom razgovoru više puta ponovio kako je Hrvatska 'puna zečeva s kojima se treba obračunati'.

Kuljiš je na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da je Merčep očito bio šef jer je vodio glavnu riječ i djelovao kao nalogodavac. Ustvrdio je da nema neposrednih saznanja o zločinima koji se pripisuju pričuvnoj postrojbi MUP-a, no na temelju sastanka s Merčepom zaključio da je on bio šef jer je držao glavnu riječ.

'Znam da je Tomislav Merčep bio zapovjednik nekolicini osoba iz njegove okoline, ja sam to i sam vidio svojim očima, znam da su pod njegovim zapovjedništvom činili ubojstva i zločine', rekao je tadašnji glavni urednik tjednika Globus koji je o Merčepu napisao knjigu i više članaka.

Dodao je da ne zna je li im Merčep to zapovjedio, no zaključuje da jest jer je su ga slušali i jer je on bio pomoćnik ministra, a oni 'obični kriminalci'. Pritom, dodao je, prvenstveno misli na ubojstvo obitelji Zec.

Ispričao je kako je čuo da je ubojstvo imućnog zagrebačkog mesara Mihajla Zeca naručila konkurencija kako bi preuzela dio tržišta i da je iza toga stajao Stjepan Spajić. Dodao je da je Spajić vjerojatno Munibu Suljiću dao par tisuća maraka da ubije Zeca, nakon čega ga je sudac upozorio da je njegov iskaz pun glasina i priča. 'Nažalost to je bio modus operandi te grupe', rekao je Kuljiš. Upitan kakao to zna, kazao je da nije bio tamo, ali da se o tome pričalo i da postoje svjedoci.

Kuljiš je rekao da su detaljno pratili slučaj Pakračke Poljane u kojem je bio koncentracijski logor gdje su zbog financijskih interesa maltretirani, premlaćivani i ubijani ljudi.

'Koncentracijski logor u Pakračkoj Poljani nije bilo velik, radilo se prije o baraci, to je bio butik za torturu', kazao je Kuljiš.

Ispričao je i da je tjednik Globus u članku "Dossier Pakračka Poljana" objavio dokumentaciju državnog odvjetništva o ubojstvo obitelji Zec.

Materijal mu je, kaže, dao bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, ogorčen što su osobe osumnjičene za to ubojstvo, unatoč priznanjima i materijalnim dokazima, puštene na slobodu, navodno na intervenciju Vladimira Šeksa, nakon što su ispitani bez odvjetnika.

Kuljiš tvrdi da su nakon objave tog članka redakcija Globusa i njegova obitelj bili izvrgnuti prijetnjama. Kazao je da je Merčep nazvao redakciju i tajnici rekao da brzo izađu vani jer će sve 'letjeti u zrak', a Merčep je nazvao i njegovu ženu prijeteći joj da će im ubiti djecu. Dodao je da nema dokaz da je to bio Merčep, ali da se osoba koja je zvala tako predstavila te da mu je njegova supruga prepoznala glas.

Kasnije mu je, dodao je, ravnatelj SZUP-a Smiljan Reljić rekao da ima snimku tog razgovora, ali mu je nikad nije dao. Kuljiš se prisjetio i da je zbog toga razgovarao s bivšim ministrom unutarnjih poslova Ivanom Jarnjakom koji mu je rekao da ništa ne može učiniti jer njegov autoritet nije dovoljan da bi ga mogao sankcionirati.

Suđenje se nastavlja 30. siječnja kada bi trebao biti ispitan čelnik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga.