RAJKO OSTOJIĆ

'Hrvatska je prvak svijeta u presađivanju i darivanju organa'

24.05.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas u Splitu kako je Hrvatska prvak svijeta u presađivanju i darivanju organa, te je pozvao na širenje ideje o humanoj važnosti darivanja organa

'Mi smo već godinama prvaci svijeta ne samo presađenih, nego i u darivanim organima, odnosno među 184 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije mi smo u tom pogledu prvi i to je postao naš brend', rekao je Ostojić. U Galeriji Fotokluba Split otvorio je izložbu 'Novi život na dar', na kojoj su izloženi najuspješniji foto-radovi na temu darivanja organa, u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.

Izvijestio je da se godišnje u Hrvatskoj obavi oko 40 transplatacija srca te oko 120 transplatacija jetara i gotovo 350 transplatacija bubrega.

Novinarima je izjavio kako je prije desetak godina u Hrvatskoj na listi čekanja za transplataciju bubrega bilo 1.200 osoba, a sada ih je na toj listi oko 200.

'Najviše se čeka na transplataciju bubrega zato što za presađivanje tog organa treba, pored uobičajene procedure, i HL atipizacija. Dakle, treba biti velika podudarnost za razliku od jetara i srca gdje je dovoljna podudarnost krvne grupe', pojasnio je Ostojić.

Najavio je kako će se i u splitskom KBC-u početi realizirati program transplatacije organa, podsjetivši kako je zbog toga na zamolbu Ministarstva zdravlja u splitskom KBC-u od lani angažiran istaknuti kardiokirurg Vedran Ćorić.

'U međuvremenu je došao jedan pravilnik koji smo morali uskladiti s direktivom Europske komisije. Revitalizirat ćemo i provjeriti još neke stavke tog pravilnika i uopće ne dvojim da će prof. Ćorić zajedno sa svojim timom napraviti u Splitu ono što je već napravio u Zagrebu na presađivanju organa', naglasio je Ostojić.

Podsjetio je kako je s ministrima zdravlja Crne Gore i BiH potpisao ugovore o suradnji u transplataciji organa te je prošli tjedan na zagrebačkom Rebru jednoj pacijentici iz Crne gore, majci troje djece, presađena jetra nakon čega se ona osjeća dobro i u idućih nekoliko dana bit će puštena kući. Takvih je presađivanja, dodao je, na Rebru bilo i na pacijentima iz BiH, a najavio je da će sličan ugovor potpisati i s Ministarstvom zdravlja Makedonije.

Potvrdio je da osobno ima donorsku karticu. 'Naravno da imam donorsku karticu koja vrijedi i u SAD-u. Ako mi se, ne daj Bože, nešto desi u SAD-u, moji organi će ostati Amerikancima', rekao je.

Upitan što može učiniti na smanjenju lista čekanja u bolnicama, Ostojić je kazao kako su u nekim segmentima te liste sužene, a u nekima nisu. 'Svi sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća su dobili naputak da moraju napraviti akcijske planove usklađivanja liste čekanja', rekao je.

Novinare je zanimao i njegov komentar medijskih najava o rekonstrukciji Vlade te spominjanje njegova odlaska sa dužnosti ministra zdravlja, na što je istaknuo kako se već godinu-dvije o tome priča, te da to ne želi komentirati. 'Na kraj pameti mi nije da komentiram medijske špekulacije i na njih ne odgovaram, jer imamo prečeg posla', poručio je Ostojić.