premijer plenković:

'Hrvatska je ovdje ponovno zaokružila svoju teritorijalnu cjelovitost'

18.11.2017 u 10:20

Bionic
Reading

'Sjećat ćemo se svih onih koji su dali život za Hrvatsku', poručio je premijer Andrej Plenković prije početka središnjeg obilježavanja Dana sjećanja u dvorištu Opće bolnice u Vukovaru

'Prošlo je 26 godina od tragedije i velike žrtve Vukovara, svih hrvatskih branitelja i civila koji su dali život, mladost, ljubav prema Hrvatskoj da bismo danas živjeli u slobodi i demokraciji. Sjećat ćemo se svih onih koji su dali život za Hrvatsku', rekao je premijer Andrej Plenković okupljenim novinarima u Vukovaru napominjući kako je tragedija koja se dogodila nakon gotovo 90 dana kontinuiranog granatiranja od strane velikosrpske Miloševićeve agresije bila prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske.

'Nakon više od sedam godina Hrvatska je ovdje ponovno zaokružila svoju teritorijalnu cjelovitost. To je bio poticaj i na europskom putu zemlje i na tom tragu danas trebamo nastaviti graditi moderno demokratsko i uključivo društvo', dodao je premijer Plenković.

Podsjetio je kako je prije godinu dana sjednica Vlade održana u Vukovaru na kojoj je doneseno niz odluka te da su puno toga napravili.

  • +9
Sudionici Kolone sjećanja okupljaju se ispred vukovarske bolnice Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na novinarski upit što je od obećanog ispunjeno, odgovorio je:

'Sprema se novi zakon o razvoju Vukovara. Za 50 postosu povećana sredstva fonda za razvoj Vukovara, uglavnom za gospodarstvo, komunalnu vodnu sturktura, infrasturktura grada. Hrvatska vojska se vratila u grad, otvorio se niz objekata. Nastojimo pomoći svim mjerama, porezne olakšice. Vladi je Vukovar izuzetno važan, moja kouminkacija s gradonačelnikom Penavom je praktički stalna, čujemo se svaka dva do tri tjedna', odgovorio te naglasio kako će omogućiti i ostanak ljudi kao i vraćanje određenog broja u grad.

'Za nas je Vukovar izrazito bitan', poručio je Plenković.

Dodao je i da je doneseno niz odluka oko novih objekata te da su otvoreni bazeni u Vukovaru, a slijedi otvaranje Arhiva. Nastoje također pomoći svim mjerama Ministarstva regionalnog razvoja i drugih ministarstava u poticanju gospodarstva. 

Napomenuo je i kako je najavna prezentacija pokazala da Vukovar ima znatno manje stanovnika nego što je imao prije 1991. godine.