epidemiologinja poručuje:

'Hrvatska je na početku četvrtog vala pandemije, nema razloga da se građani ne cijepe'

16.08.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj zasad je povoljna, no nužno je pridržavati se mjera i cijepiti se, rekla je za N1 zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin

'Ako gledamo brojke, predviđanja su da bismo još neko vrijeme mogli ostati u narančastom, ali nažalost imamo porast broja novozaraženih. Vidi se po podacima za četvrtak, petak i subotu da imamo više od 300 novooboljelih. Blag je uzlazni trend, no manji u odnosu na druge zemlje', rekla je za N1.

Moglo bi se reći da smo na početku četvrtog vala, a on će imati svoju dinamiku, uzlazni trend, pa smanjenje kad se postrože mjere ili kad se cijepi više ljudi, dodala je.

Teško je pretpostaviti hoćemo li i u četvrtom valu imati više tisuća zaraženih dnevno, kazala je. 'Ako brojke budu rasle, trebat će razmišljati o tome što učiniti da se ublaži rast', rekla je odgovarajući na pitanje hoće li se ići u pooštrenje mjera.

Ako dođe do pooštrenja, kaže, razmišljat će se o tome kako će se sve koristiti digitalna covid-potvrda. Što se šoping-centara tiče, dodaje, jedna od mogućnosti je 'možda i ova vezana uz covid-potvrdu'.

'Naravno da nijedno cjepivo nije 100 posto efikasno i svatko može imati nuspojave, uglavnom blage i prolazne, a to nije razlog da se građani ne cijepe', rekla je Pavić Šimetin i još jednom pozvala sve da se odazovu pozivima na cijepljenje.