GRČIĆ U 2013. OČEKUJE JOŠ VIŠE

Hrvatska je 'iscijedila' 67 posto pretpristupnih programa

19.12.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade za investicije i ministar za fondove EU-a Branko Grčić predstavio je rezultate svog ministarstva za ovu godinu te najavio nove projekte za 2013. Uoči rebalansa proračuna, nakon snižavanja kreditnog rejtinga, rekao je da će se prvotni plan investicija smanjiti za dvije milijarde kuna. Na kojim investicijama će se uštedjeti – još se ne zna

Branko Grčić tvrdi da su prošle godine napravili ogroman pomak u korištenju fondova EU-a: 'S otprilike 37 posto ugovorenih sredstava s početka godine došli smo na 60 posto ukupne alokacije sredstava iz fondova EU-a, odnosno – ugovorili smo 150 milijuna eura. To je prvi puta, otkako smo u IPA programu, da smo uspjeli ugovoriti cijelu godišnju alokaciju.' Hrvatska je, kažu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, do sada ukupno povukla 670 milijuna eura od dostupnih milijardu eura iz svih pretpristupnih programa EU-a od 2007. godine.

Nada se da će sljedeće godine biti jednako uspješni, pogotovo jer će nakon ulaska u EU (1. srpnja 2013) imati na raspolaganju 450 milijuna eura, a 2014. godine, i svake godine nakon toga, imat ćemo godišnje na raspolaganju 1,1 milijardu eura.

S obzirom na pad kreditnog rejtinga, Vlada je već najavila rebalans proračuna pa tako i Grčić, kao potpredsjednik za investicije, mora revidirati investicijski plan. Prije dva tjedna u planu je bio rast od 11,5 posto investicija a odnosio se na: proračunskih 6,6 milijardi, 15,1 milijardi od javnih društava te 50,1 milijardi kuna od privatnika.

Grčić kaže da će uštede u proračunu tražiti u različitim stavkama, ali je sigurno da će i jedan dio investicijskih projekata biti korigiran: 'Posebno važno je da se restrukturiraju izvori financiranja na način da se u što većoj mjeri koriste fondovi EU-a i, ako je moguće, sredstva razvojnih banaka.'

Za investicije će izdvojiti ipak dvije milijarde kuna manje nego što su planirali, zato od privatnika očekuju tri do četiri milijarde kuna više kako bi se ostvario planirani rast. Ne zna se još koja će se ministarstva ili tvrtke odreći investiranja kako bi uštedjeli dvije milijarde, no to sigurno neće biti HŽ, HAC ni HEP. S obzirom na situaciju, otpada i planirani rast od 1,8 posto BDP-a za 2013. godinu.

U ministarstvu tvrde da su se u posljednje četiri godine investicije iz privatnog sektora smanjile za čak 40 posto, dok je javni sektor smanjio ulaganja za 20 posto.

Kako bi realizirali što više planiranih investicija, Grčić se sastao s direktorima javnih poduzeća te ih zatražio da revidiraju svoje investicijske planove i pokušaju što više projekata financirati iz fondova EU-a ili razvojnih, a ne komercijalnih banaka.

S Grčićem je bio i ministar Siniša Hajdaš Dončić koji je preuzeo radnu skupinu za praćenje restrukturiranja i investicija državnih tvrtki. On će unutar Koordinacije za investicije, koja je upravo u formiranju, imati zadatak pratiti rad uprava javnih poduzeća te će imati ovlast smijeniti svakog nesposobnog člana uprave bilo kojeg poduzeća – neovisno je li u njegovom resoru.

Inače, ministarstvo će zaposliti novih 232 zaposlenika na pripremi projekata financiranih iz fondova EU-a, tako da će na tim poslovima sljedeće godine raditi više od 1.000 ljudi. Postoji i baza projekata, u raznim stupnjevima pripreme, ukupne vrijednosti oko 20 milijardi kuna. Najveći dio odnosi se na projekte obnove pruga, vodoopskrbu i odlagališta otpada. Realizacija većine tih projekata očekuje se tek 2014. godine, no neki, pogotovo u željeznicama, trebali bi krenuti već 2013. godine.