LEKO NA STUDENTSKOM SABORU

'Hrvatska jako brzo uči demokraciju'

08.05.2014 u 13:17

  • +4

Studenti kao saborski zastupnici

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je danas studentima pravnih fakulteta kako je za političku budućnost važno da se generacije koje dolaze uče odgovornosti za društvo u cjelini.

'Zbog učenja je važno komunicirati s različitima, svijet treba vidjeti i tuđim očima', rekao je Leko na otvaranju 'Simuliranog parlamenta', projekta u organizaciji ELSA-e (Europska udruga studenata prava i mladih pravnika), u kojem sudjeluje više od stotinu studenata s pravnih fakulteta iz Osijeka, Rijeke, Splita, Vukovara i Zagreba.

Svrha je projekta upoznavanje studenata sa zakonodavnim postupkom u Saboru te poticanje tolerancije, pluralizma, retoričkih sposobnosti i političke svijesti. Na ovogodišnjem 'Simuliranom parlamentu' u Saboru studenti će raspravljati o, za tu svrhu pripremljenom, prijedlogu zakona o životnom partnerstvu.

Hrvatska je, rekao je Leko studentima, relativno mlada država, pa ima i 'mlado demokratsko iskustvo', ali jako brzo uči demokraciju i demokratske vrijednosti. To nam priznaju i drugi, prije svih zemlje Europske unije, što se potvrdili prijemom Hrvatske u svoje društvo, rekao je Leko.

Pravodobno završite studij, poštujte institucije, neovisno o njihovoj razini, odnosno radi li se o institucijama lokalne ili državne razine, poručili su studentima zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, premijerov savjetnik Neven Pelicarić, viceguverner HNB-a Bojan Fras i sami članovi ELSA-e.