UZ SERGEJA LAVROVA

Hrvatska ipak ima svog predstavnika na golemom samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, evo tko je delegiran

12.10.2021 u 09:13

Bionic
Reading

Uz sudjelovanje više od stotinu izaslanstava, u Srbiji se u ponedjeljak i utorak održava dvodnevni samit uz obilježavanje 60. obljetnice Pokreta nesvrstanih. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova otkrili su za tportal da na samitu sudjeluje državni tajnik Zdenko Lucić

'Republika Hrvatska ima status države promatrača. Ne sudjeluje u radu odbora Pokreta, kao niti na sastancima radnih, kontaktnih ili drugih skupina', odgovorili su iz MVEP-a za tportal. Zanimalo nas je, između ostalog, jesu li u planu neki bilateralni sastanci predstavnika RH ili sudjelovanje na nekom panelu.

Podsjetimo, Beograd i Srbija ugostili su izaslanstva iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, s oko 550 sudionika skupa organiziranog u jednoj od najvećih dvorana Beogradskog velesajma.

Srpski šef diplomacije Nikola Selaković ocijenio je da je to 'jedan od najvećih skupova u Europi, pa i svijetu ove godine, poglavito u uvjetima pandemije'. Naglasio je da 'strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU', ali da se 'Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih'.

U Beogradu je i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od srpnja ove godine nalazi u statusu zemlje-promatrača u Pokretu nesvrstanih isto kao i Srbija.

'Bilateralni sastanci će trajati svo vrijeme samita. Rusija je od srpnja ove godine promatrač u Pokretu nesvrstanih kao i Srbija. Dolazak Sergeja Lavrova znači puno jer dodatno ojačava i osnažuje karakter i razinu ovog skupa, poglavito imajući u vidu energetsku krizu koja trenutno potresa svijet', ocijenio je Selaković za RTS.

Srpski šef diplomacije naglasio je kako organizacija ovakvog skupa predstavlja 'potvrdu ugleda Srbije, koja ima brzorastuću ekonomiju i netko je s kime svi žele surađivati', istaknuvši da će na skupu u Beogradu biti 'čak 44 ministra vanjskih poslova iz zemalja diljem svijeta', izvijestila je Hina.

Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 promatrača, među kojima je i Srbija.

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u rujnu 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsjednik SRFJ Josipa Broza Tita, koji se uz indijskog predsjednika Džavaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nasera smatra utemeljiteljem Pokreta.

Zdenko Lucić je državni tajnik MVEP-a za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju. Prema službenom CV-u, između ostalog, bio je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.