GRANIČNI SPOR

Hrvatska i Slovenija napokon se dogovorile

17.01.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Vlade RH i Slovenije, uz posredovanje Europske komisije, dogovorile su da se za predsjednika Arbitražnog suda imenuje Gilbert Guilliame, a za dva čana arbitražnog suda Bruno Simma i Vughan Lowe, koji bi trebao donijeti pravorijek u graničnom sporu između dvije zemlje

Arbitražni sud ima pet članova, Hrvatska i Slovenija imaju po jednog – Budislav Vukas (HR) i Jernej Sekolec (SLO).

'Dogovor je postignut danas, a prethodile su mu intenzivne diplomatske konzultacije u proteklih nekoliko tjedana', kazao je hrvatski premijer.

On je rekao da je lista kandidata iz Europske komisije stigla danas te da su se brzo dogovorili sa Slovencima.

'To su ugledni međunarodni pravnici, upravo kao što u arbitražnom ugovoru stoji da će se raditi o ljudima koji su poznati po svojim kompetencijama u međunarodnom pravu', rekao je Milanović.

Gillliame je francuski stručnjak i bivši predsjednik međunarodnog suda pravde, Bruno Simma je Nijemac i aktualni sudac Međunarodnog suda pravde, a Lowe je profesor na Oxfordu.

'Ohrabruje činjenica da smo se o jednom ovako delikatnom pitanju brzo uspjeli dogovoriti sa slovenskom stranom i odabrati kvalitetne suce koji su pristali raditi taj posao', rekao je Milanović. Sada nas očekuje definicija predmeta spora, ali kako je krenulo, imamo razloga za razumni optimizam.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da se pokazalo da su bilateralna suradnja i razgovor uvijek važni u našoj regiji i da tu sposobnost kao zemlja i vlada trebamo razvijati. Pusić je naglasila da je objema stranama bilo važno da se radi o ljudima čija je stručnost neupitna.