ČUVARI PRIRODE

Hrvatska dobila svoje rendžere

29.09.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Sredinom rujna u Zagrebu je osnovana Hrvatska udruga nadzornika i čuvara prirode, skraćeno Hrvatski rendžer, koja će promicati rad više od 150 terenskih službenika koji brinu o poštivanju zakona u zaštićenim područjima

'Nadzornici u parkovima prirode i nacionalnim parkovima uglavnom se susreću s istom problematikom, koja je vezana za korisnike prostora, bilo da se radi o kamenolomima, šumarstvu, lovu i sličnim djelatnostima. Sličnost u problematici uočena je u cijelom svijetu i zato je osnovana Međunarodna federacija rendžera, kojoj se naša udruga želi pridružiti', rekao je predsjednik udruge Branko Štivić, nadzornik u Park šumi Maksimir.

Prva aktivnost je učlanjivanje što većeg broja nadzornika kojih, prema procjenama osnivača, ima oko 150 u Hrvatskoj. Oni su zaposleni u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i županijskim ustanovama za zaštitu prirode. Nakon toga, slijede stručna savjetovanja, izdavanje publikacija, razmjena informacija i drugi projekti kojima će nadzornici i čuvari prirode međusobno surađivati preko udruge. 'Struku želimo podići na višu stručnu i profesionalnu razinu', kaže Štivić.

Nadzornici moraju nadgledati poštivanje Zakona o zaštiti prirode u svom parku, a u slučaju kršenja propisa imaju ovlasti napisati zapisnik te podnijeti prekršajne i kaznene prijave. Čuvara prirode ima mnogo manje u Hrvatskoj, desetak, a oni su zaduženi za edukativne ekološke poduke posjetitelja i lokalnog stanovništva i za suradnju kod istraživačkih projekata u parkovima.

Udruga je osnovana u prostoru JU Maksimir, a osnivači su nadzornici i čuvari prirode iz PP Lonjsko polje, PP Medvednica, PP Papuk i Parka Maksimir. Osim predsjednika Štivića, dopredsjednik je čuvar prirode u PP Papuk, Miroslav Mesić, a tajnik glavni nadzornik u Park prirode Medvednica Darko Slukan