U KORAK S TRENDOM

Hrvatska dobila Piratsku stranku

20.04.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Hrvatska politička scena bogatija je za novu - Piratsku stranku. Hrvatski pirati vratili su se ovih dana iz Praga, gdje su se na općoj skupštini Pirate Parties Internationala (PPI) učlanili u tu međunarodnu krovnu organizaciju piratskih stranaka postavši njezinom punopravnom članicom

H-alter piše da je pri kraju i postupak registracije stranke pri nadležnome ministarstvu, tako da će Piratska stranka Hrvatske uskoro djelovati javno i legalno. Za sada njezini osnivači i članovi ne žele nastupati u javnosti, tako da se kontakt s piratima može uspostaviti preko otvorene internetske stranice ili društvene mreže Facebook. Tako je, primjerice, posljednji sastanak članova i zainteresiranih simpatizera održan u utorak preko Mumblea u kanalu 'Sastanci on-line'.

U Europi su piratske stranke već dobro uhodane i zagovaraju političku borbu protiv miješanja vlasti u privatnost građana, kao i protiv shvaćanja po kojima autorska i patentna prava narušavaju pravo na slobodu informacija, javne kritike i razmjene mišljenja. Ideološki gledano, pirati predstavljaju svojevrsnu, po nekima neuobičajenu, kombinaciju liberalizma i socijalizma.

Hrvatski pirati, koji tek dolaze na javnu scenu, preko svoje web-stranice, koja je još u izradi, šalju jasne poruke protiv ACTA-e, koju smatraju udarom na temeljna ljudska prava.

Piratska partija Srbije, koja još nije službeno registrirana, usko surađuje s hrvatskim piratima. Potvrdio nam je to Ivan Vuković, dodajući da i oni u Srbiji uglavnom djeluju i komuniciraju internetskim kanalima.