ŠTEFAN FUELE EUROPARLAMENTARCIMA

'Hrvatska danas nije ona zemlja od prije 10 godina'

30.11.2011 u 19:07

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije za proširenje i susjedsku politiku Štefan Fuele održao je govor u Europskom parlamentu gdje je zatražio od zastupnika da podrže Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, čime bi naša zemlja postala 28 članica. Glasovanje o rezoluciji o Ugovoru o pristupanju s Hrvatskom održat će se u četvrtak

Fuele je podsjetio je da je o prijemu Hrvatske svoje pozitivno mišljenje već dala Europska komisija 12. listopada.

'Nadam se da će vaš glas o rezoluciji sutra, koji je pripremio izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, biti pozitivan', poručio je Štefan Fuele zastupnicima u Europskom parlamentu, koji je bio ispražnjen prije dolučivanja o Hrvatskoj.

Pozitivna odluka Europskog parlamenta, nastavio je Fuele, značit će da Europsko vijeće može donijeti odluku o prijemu Hrvatske, tako da Ugovor o pristupanju može biti potpisan 9. prosinca.

'Vaš glas je glas za Hrvatsku, glas za regiju, glas za Europsku uniju, ali prije svega je glas za Hrvatsku', rekao je Fuele
.

On je naglasio da se Hrvatska danas razlikuje od zemlje koja je aplicirala za članstvo u EU skoro prije 10 godina. Kaže da se to može vidjeti u mnogo primjera. 'Ekonomija je spremna biti dijelom međunarodnog tržišta i boriti se s međunarodnom krizom. Doduše, u današnjim izazovnim vremenima, Hrvatska ne smije zanemariti daljnje ekonomske reforme', naglasio je povjerenik za proširenje Europske komisije. Najvažnije, nastavio je rekavši da se demokratski principi i temeljna prava u Hrvatskoj poštuju i da je vladavina prava ojačala kroz brojne reforme.

Podsjetio je da je Hrvatska prva zemlja koja je završila pristupne pregovore po novousvojenoj metodologiji koja uključuje sustavnu upotrebu mjerila. 'Hrvatska je pokazala da može poštivati stroge uvjete i bit će spremna postati punopravnom članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine', rekao je Fuele.

Posebna pažnja tijekom pregovaračkog procesa bila je usmjerena na reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije
. 'To je pomoglo voditi Hrvatsku kroz pregovarački proces. Također je dovelo do značajnih rezultata na terenu: na primjer, način na koji se hrvatski tužitelji i drugi pravosudni dužnosnici bave slučajevima vezanim za korupciju', smatra povjerenik.

Naglašava da ovo nije kraj priče. 'Hrvatska treba pokazati da će se ponašati u skladu s preuzetim obvezama tijekom pregovaračkog procesa. Pripreme će se nastaviti sve do prijema u punopravno članstvo'izjavio je Štefan Fuele dodavši da će ispunjavanje preuzetih obveza biti ključni prioritet za novu vladu koja će biti formirana nakon izbora u prosincu.

Zajamčio je zastupnicima da će Komisija nastaviti pratiti i izvještavati poštuje li Hrvatska preuzete obveze sve do prijema u punopravno članstvo. Također je dalje naznačio da je ovo i glas za regiju, jer je napredak Hrvatske pokazao put i ostalima da je članstvo u Europskim integracijama ostvariv cilj.

Napomenuo je da proširenje nudi široke političke, socijalne i ekonomske prednosti. 'Proširenje vodi prema demokraciji i vladavini prava. Ekonomski, proširenje vodi prema povećanju životnog standarda u novim zemljama članicama', rekao je on. Na kraju je spomenuo da je ovaj glas i glas za Europsku uniju, jer je proširenje strateški interes za sigurnost i prosperitet.

'Prihvaćanje zapadnog Balkana našim vrijednostima osigurava se stabilnost i nepovratna je politička reforma. Integracijom u jedinstveno tržište profitirat će naši izvoznici i investitori. Također olakšava ostvarenja drugih strateških interesa poput transporta energije, zaštite okoliše i drugih', poručio je povjerenik Europske komisije. Pouzdana politika proširenja, smatra Fuele, najefikasnije je oruđe koje podržava ovaj proces reformi i transformacija. 'To što je pristupanje Hrvatske danas stvarnost, dokazuje vjerodostojnost ove politike', zaključio je povjerenik Fuele.