INOZEMNA IZASLANSTVA

'Hrvatska će poslužiti kao odličan primjer u daljnjem proširenju EU'

29.06.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i voditelji inozemnih parlamentarnih izaslanstava čestitali su Hrvatskoj na ulasku u europsku obitelj te su izrazili nadu u daljnje proširenje Unije u kojem će Hrvatska poslužiti kao odličan primjer svojim susjedima

'Nakon svečane sjednice i obilježavanja Hrvatske u Europskoj uniji, najradje bih zaključio ovako: što je bilo, bilo je. Okrenimo se zajedničkoj budućnosti. Čeka nas zahtjevan posao u hrvatskom parlamentu, da prepoznamo hrvatske interese, definiramo ih u Hrvatskoj i prezentiramo u EU-u te da s našim prijateljima zajednički kreiramo i europsku i hrvatsku budućnost. Vjerujem da će buduće generacije uživati u vrijednostima EU više nego mi. Mir, sigurnost, vladavina prava i ljudska prava su vrijednosti koje mi ulijevaju nadu u bolju budućnost', kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Laszlo Koever, predsjednik Nacionalne skupštine Republike Mađarske, čestitao je Hrvatskoj na ovom 'vrlo važnom danu'.

'Čast i zadovoljstvo mi je što mogu biti s vama jer je Mađarska bila s vama na euroatlantskom putu. Imamo jednu ponudu za Hrvatsku, a to je zajednički podupirati države koje će slijediti Hrvatsku na putu prema EU', kazao je Koever.

Janko Veber, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije, naglasio je da je u interesu Hrvatske i Slovenije zagovarati zajedničike interese u okviru EU.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez Martinez kazao je da se Hrvatska pridružuje projektu mira, pravde, nade i odgovornosti i pomirenja.

'EU će pristupanjem Hrvatske biti jača i bogatija. To je veliki dobitak za sve nas. Nikad više Vukovar, nikad više Jasenovac. Okrenimo se budućnosti, živjele Hrvatska i Europska unija, i Hrvatska u Europskoj uniji', rekao je Martinez.

Fritz Neugebauer, drugi predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije, spomenuo je dugu zajedničku povijest dviju država te je dodao da je 'put Hrvatske do 1. srpnja nešto na što Hrvatska može biti ponosna i što je vrijedno svakog poštovanja'.

'Hrvatska je zaslužila vratiti se u Europu, na mjesto najviših demokratskih vrijednosti', zaključio je Neugebauer.

Zamjenik predsjednice Sejma Republike Poljske, Eugeniusz Grzeszczak kazao je da će Poljska vrlo rado s Hrvatskom podijeliti iskustvo u Europskoj uniji.

Susanne Eberstein, prva potpredsjednica Parlamenta Kraljevine Švedske, rekla je da je Hrvatska dobar primjer za regiju u procesu proširenja. A Michelle Andre, voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva francuskog Senata i Hrvatskog sabora, naglasila je da Francuska vrlo dobro zna što je sve Hrvatska učinila da bi omogućila svojim susjedima da pođu istim putem.

'Nadam se da će se velika europska obitelj još proširiti', zaključila je Andre.