različite reakcije

Hrvati u BiH zadovoljni zaključcima Europskog vijeća, Bošnjaci smatraju da država nije zaslužila status kandidata, a Srbi o zapadu kao o kolonijalistu

24.06.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska, bošnjačka i srpska strana u BiH različito su ocijenili zaključke Europskog vijeća kojima zemlja nije dobila kandidacijski status. Bošnjaci smatraju da ga BiH nije ni zaslužila, Hrvati su ipak zadovoljni, a Srbi kažu da se zapad prema njima odnosi poput kolonijalnog gospodara

Uz to što različito gledaju na zaključke, tri bosanskohercegovačke strane nastavljaju predbacivati jedna drugoj krivnju za to.

'Hrvatski narodni sabor (HNS) snažno podupire jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema EU', naveli su u priopćenju organizacije koja okuplja najvažnije hrvatske stranke u zemlji.

Dodali su kako su takvi zaključci na tragu njihova insistiranja da u ovoj višenacionalnoj državi zajamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH. Iz HNS-a BiH su zaključke Europskog vijeća protumačili tako da BiH ne može dobiti kandidacijski status bez usvajanja zakona koji onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika.

'Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Dejtonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH', stoji u priopćenju HNS-a BiH u očitoj aluziji na vodeću bošnjačku stranku. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović to je drugačije opisao. Odluka Europskog vijeća da se Ukrajini dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a isto ne učini BiH, bezobrazni je cinizam i hrvatska politička tragedija, kazao je.

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

'Ono što je jučer usvojilo Europsko vijeće je bezobrazni cinizam kojim se Plenković još hvali. Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni sve ono što nikada neće ispuniti jer nekima u BiH to naprosto ne odgovara', smatra hrvatski predsjednik.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije i visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bisera Turković ocijenila je kako BiH nije zaslužila kandidacijski status jer nije ispunila očekivanja Europske unije.

'Bosna i Hercegovina nije dobila kandidacijski status, ali ne zato što EU to ne želi već zato što su pojedine političke stranke koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraju ispunjavanje uvjeta za kandidacijski status', rekla je Turković, aludirajući na hrvatsku i srpsku stranu.

Po njoj poruka EU nije odbijanje Bosne i Hercegovine, već signal da se treba bolje organizirati i više raditi. 'Sve treba zaraditi', rekla je Turković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rezignirano je reagirao na odluku Europskog vijeća.

'Sa zapada ništa novo. Dio europskih lidera BiH vidi kao koloniju, a ne kao partnera i zbog toga nismo dobili kandidacijski status. Republika Srpska nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put', napisao je Dodik na Twitter profilu.

Europsko vijeće jučer je uvjetovalo približavanje Bosne i Hercegovine ispunjavanjem političkog sporazuma, uz isticanje reforme izbornog zakona i ustava kojega su prihvatili čelnici iz te zemlje na nedavnom sastanku u Bruxellesu s predsjednikom Charlesom Michelom.