ŽELE NASTAVU NA HRVATSKOM

Hrvati u Austriji u školama uče bosansko-srpsko-hrvatski

18.01.2012 u 17:59

Bionic
Reading

'Hrvatski je naš izbor – nastava materinskog jezika kao sastavnog dijela austrijskog obrazovnog sustava' naziv je projekta, koji je njegov inicijator Hrvatski svjetski kongres (HSK) predstavio u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču

Uz predstavnike HSK predstavljanju su nazočili i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i predstavnici hrvatskih udruga u Austriji te brojni profesori, nastavnici i učitelji kojima je poznata problematika provedbe hrvatske nastave u austrijskim školama.
Svrha je projekta osigurati djeci Hrvata u Austriji školsku nastavu isključivo na hrvatskom jeziku. Naime, u austrijskom obrazovnom sustavu postoji mogućnost za učenike kojima njemački nije materinski jezik ili za djecu koja se u sklopu obitelji odgajaju dvojezično, pohađati nastavu materinskog jezika.

U Austriji je više od 40 posto djece kojima njemački nije materinski jezik, među njima i oko 15 tisuća učenika hrvatskog podrijetla.
Prema službenim statistikama, Hrvata je u Austriji oko 200 tisuća, od toga u Beču gotovo 40 tisuća. U sklopu nastave na materinskom jeziku Austrijanci nude doseljenicima s područja bivše Jugoslavije tzv. BKS (Bosnisch-Kroatisch-Serbisch).

Za Hrvate u Austriji takva je nastava u heterogenom bosansko-hrvatskom-srpskom nacionalnom sustavu neprihvatljiva i traže od austrijskih vlasti da omogući njihovoj djeci u sklopu austrijskog školskog sustava pohađanje nastave na hrvatskom jeziku, koji je, kako je rekao voditelj projekta HSK-a Željko Batarilo, poseban i samosvojan jezik.

Batarilo je istaknuo i da HSK u Austriji, uz potporu veleposlanstva RH , Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, Hrvatskog centra u Beču te brojnih hrvatskih udruga, društava i zajednica koje djeluju u Austriji pokreće projekt anketiranja roditelja djece školskog uzrasta, kako bi uvjerio austrijske školske vlasti da postoji zanimanje Hrvata za nastavu hrvatskog jezika. Dodao je da pri tome HSK ne želi na bilo koji način ugroziti već postojeću i ustaljenu nastavu tzv. BKS-a, dopunske i ostale vidove nastave, nego otići korak dalje i omogućiti hrvatskim učenicima da u austrijskim školama slušaju nastavu na svom materinskom jeziku.

Veleposlanik Bakota sastanku, na kojem je bilo riječi i o drugim planovima i idejama koje se tiču unapređenja položaja hrvatskog jezika u Austriji, izrazio je potporu HSK-ovu projektu u Austriji u okviru zakonskih i financijskih mogućnosti.