JUSTITIA ET PAX

Hrvati su najugroženiji u BiH

25.03.2010 u 18:07

Bionic
Reading

Ljudska prava u Bosni i Hercegovini nastavljaju se učestalo kršiti, a loše stanje i nefunkcioniranje te države izravno utječu na stalno smanjivanje broja Hrvata koji u njoj žive, upozorila je komisija Justitia et Pax Biskupske konferencije BiH u izvješću o stanju ljudskih prava za 2009. godinu, koje je u četvrtak predstavljeno u Sarajevu

'Stanje se uopće ne popravlja, a već sama stagnacija u ovakvoj situaciji razlog je za zabrinutost', kazao je predsjednik komisije Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski. Biskup Sudar je istaknuo kako sve dublje podjele unutar bosanskohercegovačkog društva stalno proizvode nove vrste diskriminacije.

Njene građane više se ne diskriminira samo po etničkoj ili vjerskoj, nego sve učestalije i po stranačkoj osnovi, navodi kao primjer biskup Sudar. U opširnom izvješću koje obiluje krajnje ozbiljnim kvalifikacijama komisija Justitia et Pax konstatira kako je generator krize to što središta političke moći u BiH 'još uvijek kontroliraju osobe koje su ideologiju jednopartijske vlasti zamijenile ideologijom nacionalne isključivosti'.

'Stoga ne čudi dominacija načela isključivosti koja je inače karakteristika totalitarnih sustava', ocjena je komisije koja ni za vladajuće stranke kao ni za oporbu u BiH nema riječi pohvale.

Vladajuća politička struktura u ovom se dokumentu optužuje da se bori isključivo za vlastite probitke i privilegije, a iznesena je i ocjena kako je cijelo bosanskohercegovačko društvo nezrelo za korjenite promjene i demokratizaciju.

Kritike su upućene i međunarodnoj zajednici, posebice zbog njezina odbijanja da prizna neodrživost postojećeg dvoentitetskog ustroja države temeljenog na nepravdi i etničkom čišćenju.

Komentirajući stanje u kojemu se nalaze Hrvati, komisija konstatira kako se njihov broj konstantno smanjuje. Prema dostupnim pokazateljima, broj Hrvata koji žive u BiH sada je manji od 459 tisuća i godišnje se smanjuje za oko pet tisuća.

Uz podsjećanje kako u Republici Srpskoj sada živi tek nešto više od šest posto od prijeratnog broja Hrvata, komisija Justitia et pax BK BiH upozorava i na novi zakon o porezu na nekretnine kojega su uvele vlasti tog entiteta.

Ovim je zakonom općinama ostavljena mogućnost slobodne procjene porezne stope što će, kako se očekuje, posebice pogoditi prognane Hrvate i Bošnjake.'Stanje na terenu ukazuje kako je majorizacija većine nad manjinskim etničkim skupinama glavni uzrok iseljavanju i raseljavanju sva tri konstitutivna naroda unutar BiH', stoji u izvješću no Mirko Pejanović, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu koji je također sudjelovao u predstavljanju tog dokumenta, iznio je ocjenu kako su Hrvati ipak najugroženiji.

Naveo je podatke po kojima je u proteklom desetljeću razvidno tiho iseljavanje mladih Hrvata iz BiH. 'Daljnji pad udjela Hrvata u demografskoj strukturi bosanskohercegovačkog društva može dovesti do promjene povijesnog bića tj. multikulturalnosti bosanskohercegovačkog društva a time i do promjene geopolitičke osnove državnosti BiH', kazao je Pejanović.