MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE

Hrvati prvi po crnim mislima

02.01.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Dok u svijetu ponovno raste optimizam, u državama naše regije među građanima i dalje prevladava pesimizam. Vodeća zemlja po crnim slutnjama je - Hrvatska. Pokazalo je to redovito istraživanje agencije Gallup International provedeno u 33 države. Ispitano je 36.556 ljudi

Većina ispitanih građana Hrvatske (57 posto) smatra da će 2010. biti lošija od prošle. Po tome su naši građani ne samo najveći pesimisti u regiji nego i najveći katastrofičari među stanovnicima 33 države. Lani je Hrvatska sa 56 posto bila šesta među 10 najvećih pesimista, a sada je izbila na uvjerljivo prvo mjesto. Odmah iza nje su BiH (47 posto), Srbija i Albanija (44 posto) te Rumunjska (43 posto). Od država regije, Makedonci su najmanje skloni crnim prognozama (20 posto).

Psihologinja Mirjana Krizmanić smatra da je pesimizam Hrvata zapravo racionalni odgovor na stvarnost koja nas okružuje.

'Svi građanima govore da će ova godina biti lošija, da će teže živjeti, pa kako da onda oni misle drukčije.

Istodobno, vidimo oko sebe milijunsku korupciju. Istina, ima i uhićenja, ali s neizvjesnim krajem. Ljudi sve teže žive, poskupljuje plin, a plaće i mirovine nisu europske. Sve to ne budi nadu. Dakle, pesimizam Hrvata je odraz njihova dobrog psihičkog zdravlja. Znači da racionalno zaključuju i da imaju realan pogled na svijet', smatra Krizmanić.

Svjetski trend je obrnut. Gotovo polovica stanovništva ima pozitivna očekivanja od 2010.. Vodeći optimisti su Novi Zeland (73 posto) i Brazil (71 posto).