NAJUČINKOVITIJA AKCIJA U POVIJESTI UN-A

Hrvati predali preko dvije tone eksploziva

15.12.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana završena je velika akcija 'Manje oružja – manje tragedija' koja je trajala pune četiri godine. Cilj je bio potaknuti građane da iz svojih domova izbace oružje koje život njihovih obitelji može zaviti u crno. Već nakon prvih par mjeseci rezultati su bili impresivni, a akcija je prepoznata kao najuspješnija kampanja u regiji te najučinkovitija kampanja u prikupljanja oružja u povijesti UN-a. Tijekom četiri godine građani su se dragovoljno razoružali te su policiji predali preko dvije tone eksploziva, 57 196 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava te 6.312 komada raznog oružja i 2.178.363 komada streljiva raznog kalibra

Akcija je započela paralelno sa stupanjem na snagu novog Zakona o oružju u kojem je glavna novina omogućavanje vremenski neograničene dobrovoljne predaje zabranjenog i dozvoljenog oružja. Kontinuirano se provodila od rujna 2007. Do prosinca ove godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i UNDP-a - Programa Ujedinjenih naroda za razvoj.

Dragovoljna predaja se odnosila na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.

Nakon osam mjeseci njenog predstavljanja po hrvatskim županijama, rezultati akcije bili su impresivni. U tom osmomjesečnom razdoblju građani su, iz kategorije zabranjenog oružja, predali 697 komada automatskog i 14.741 komad rasprskavajućeg oružja, a iz kategorije dozvoljenog 1001 komad oružja. Prikupljeno je i 644.442 komada streljiva i 720,62 kilograma raznih eksploziva. Ovakvim podacima bio je impresioniran i UNDP te je tadašnji stalni predstavnik Yuri Afanasiev rekao da je akcija 'Manje oružja, manje tragedija' najučinkovitija kampanja u prikupljanja oružja u povijesti UN-a.

Tijekom 2010. i 2011. godine akcija je nastavljena pod novim sloganom – 'Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim'. Tada je lansiran i novi vizualni identitet plakata s fotografijama koje prikazuju dijelove tijela osoba ozlijeđenih oružjem. Poruka da oružje ugrožava ljudske živote i ostavlja trajne posljedice te je potencijalna tragedija koje se može dogoditi svakome, bila je očito i više nego glasna.

Kampanja je probudila svijest građana te ih motivirala da svoje kuće i stanove, od skladišta oružja i streljiva, pretvore u topao i siguran dom. Potvrđuju to i podaci prema kojima su, u razdoblju od 1. rujna 2007. do 30. studenoga 2011., građani dragovoljno predali 2.181.035 kilograma eksploziva, 6.312 komada raznog oružja, 57.196 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 2.178.363 komada streljiva raznog kalibra.