hrvatski veleposlanik u Egiptu

'Hrvati nisu uspjeli izaći iz Gaze, krećemo prema prijelazu Rafah'

01.11.2023 u 23:01

Bionic
Reading

Dosad je granični prijelaz Rafah prešlo 76 ranjenih Palestinaca i 335 stranih državljana - Talijana, Francuza te vjerojatno Amerikanaca. Međutim, među njima nije bilo hrvatskih državljana.

'Prije sat vremena smo dobili obavijest da će sutra svih 23 hrvatskih državljana, što dvojnih što samo hrvatskih, koji su se prijavili da bi željeli izaći iz Gaze biti prebačeni preko granice. Sutra ujutro krećemo prema graničnom prijelazu Rafah i spremni smo preuzeti naše državljane, dopremiti ih u Kairo i iz Kaira prvim letovima preko Istanbula prema Zagrebu. To su sjajne vijesti, a hoće li se i ostvariti vidjet ćemo sutra. Nadamo se da će biti sve kako je obećano, ali jamstava nema', rekao je hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak za HRT.

Dodao je kako na području pojasa Gaze ima 47 hrvatskih državljana, što dvojnih, što samo hrvatskih.

'Radi se o miješanim brakovima, o nekoliko gospođa iz Hrvatske, i nekoliko muških osoba s područja Gaze i njihovim potomcima. Ne znamo točno koliko je djece. Malodobnih, izgleda, da nema puno, možda dvoje ili troje. Ostali su svi mlađe osobe, ali nisu ispod osamnaest godina', rekao je Bošnjak.