NEZDRAVO SE HRANIMO

Hrvati jedu najmanje ribe u Europi, ali piju najviše vode. Zašto? Jer nam je služe uz kavu

06.04.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Dok se u Hrvatskoj jede vrlo malo ribe u odnosu na ostatak Europe, gotovo smo prvi po prosječnoj konzumaciji vode. Žene kod nas više vole piletinu, muškarcima je draža svinjetina, dio je rezultata istraživanja 'Što jedemo?' Hrvatske agencije za hranu

'Trebali bi jesti više ribe, maslinovog ulja, voća i povrća', preporučuje dr.sc. Darja Sokolić, načelnica Odjela za upravljanje podacima i prehranu te voditeljica Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije (NIPNOP).

Prosječni muškarac u Hrvatskoj najčešće će popiti crnu kavu i vodu dok žene podjednako piju crnu i instant kavu uz čašu vode. Njihovi tanjuri razlikuje se jedino po vrsti mesa.

'Žene češće jedu piletinu, a muškarci svinjetinu. Krumpir je omiljen kod obje skupine, ali žene podjednako vole i tijesto', govori za tportal voditeljica prvog nacionalnog istraživanja provedenog prošlog ljeta i jeseni između 2000 hrvatskih ispitanika starih između 18 i 64 godine rađenog po metodologiji Europske agencije za sigurnost hrane.

Dok će muškarci u Hrvatskoj svakodnevno popiti jedno pivo, žene će za njim posegnuti tek jednom na tjedan.

Istraživanje je, nadalje pokazalo kako muškarci dnevno unesu 70 grama bjelančevina, što je više od preporučene količine, dok istovremeno žene unose 48 grama što je za dva manje od preporuke. Kada su u pitanju ugljikohidrati i muškarci i žene unose ih više od preporučene 'doze'.

Hrana kao lijek Izvor: Promo fotografije / Autor: HTV

Topli obrok najviše ispitanika, pak, pojest će kod kuće dok ih svega tri posto svakodnevno konzumira negdje dalje. Ispitivalo se i kojim smo danima u tjednu najraspoloženiji za konuzumaciju hrane. Dok smo najtmurniji nedjeljom i ponedjeljkom, raspoloženje nakon toga počinje rasti, pa u subotu doseže vrhunac.

Najviše mlijeka dnevno popiju ispitanici iz Zagreba i okolice. Oni i pojedu najviše mesa i voća, a Dalmatinci povrća.

Riba se u svim krajevima Hrvatske jede podjednako malo. Po njezinoj konzumaciji Hrvatske se nalazi na europskom začelju. Manje ribe od Hrvata pojedu jedino Mađari i Nizozemci, a najviše Španjolci. Nešto je bolja pozicija Hrvatske kada je u pitanju meso. Gotovo 200 grama mesa dnevno u prosjeku pojedu Rumunji, najviše u Europi, a najmanje Austrijanci, Šveđani, Britanci, Nijemci, Talijani i Hrvati.

'Pijemo dosta vode, drugi smo na ljestvici po konzumaciji u Europi, odmah iza Čeha, ali je to i dalje manje od preporuke. No, u odnosu na ostatak Europe je skoro najviše, ali zato što kod nas uz kavu serviraju uvijek i čašu vode što u drugim zemljama nije običaj', tumači Sokolić.