cromaris

Ovako je poslovao najveći proizvođač brancina i orade u Hrvatskoj

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 10:34
  • Objavljeno 13.03.2018 u 10:34
Cromaris trenutno izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje

Cromaris trenutno izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Cromaris

Cromaris trenutno izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje. Uz talijansko, ujedno najveće svjetsko tržište orade i brancina, Cromaris je prisutan i na tržištu Slovenije, Poljske, Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Mađarske, Ukrajine i još desetak zemalja gdje opskrbljuje najveće trgovačke lance

Cromaris, vodeći hrvatski i osmi proizvođač brancina i orade u svijetu, prošle je godine ostvario rast svih poslovnih pokazatelja. Proizvedeno je i prodano 7.334 tona ribe, što je, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje od 6,5 posto. Rast je u najvećem dijelu ostvaren na izvoznim tržištima na kojima je u 2017. ostvareno 77 posto prihoda. Poslovnu je godinu obilježio i rast od 20 posto na najvećem i najznačajnijem, talijanskom tržištu. Snažan rast količinske prodaje prati i rast efikasnosti i profitabilnosti.

'Zadovoljni smo ostvarenim u 2017. Godini. Spremni smo na daljnju utakmicu s našom konkurencijom, naročito na nama najvažnijim tržištima, prije svega talijanskom kao najvećem i najbrže rastućem. Svoju poziciju jačamo i na ostalim tržištima gdje smo prisutni, a radimo i na otvaranju novih', kaže Goran Markulin, direktor Cromarisa.

Ostvareni poslovni rezultati posljedica su Cromarisove strategije rasta i razvoja temeljene na vrhunskoj kvaliteti proizvoda uz najkraći mogući rok dostave od ulova do krajnjeg potrošača. Zbog blizine navedenih tržišta i organizacije logističkog sustava, Cromarisovi proizvodi unutar 24 sata stižu na talijansko, slovensko i hrvatsko tržište, odnosno 48 sati od izlova na ostala ključna tržišta.

  • +11
  • +8

Cromaris otvorio jedno od najvećih europskih mrijestilišta, vrijedno 130 milijuna kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Cromaris trenutno izvozi više od tri četvrtine svoje ukupne prodaje, priopćili su iz ove kompanije.

Uz talijansko, ujedno najveće svjetsko tržište orade i brancina, Cromaris je prisutan i na tržištu Slovenije, Poljske, Austrije, Njemačke, Francuske, Švicarske, Mađarske, Ukrajine i još desetak zemalja, gdje opskrbljuje najveće trgovačke lance.

Rast bilježi i novoizgrađeno mrijestilište u Ninu. Tamo je lani proizvedeno više od 20 milijuna komada riblje mlađi, čime mrijestilište znatno pridonosi ukupnom poslovanju tvrtke i osigurava veliku konkurentsku prednost kontrolom uzgoja ribe od mrijesta do finalnog proizvoda. Skraćivanje trajanja proizvodnog ciklusa i povećavanje preživljavanja mlađi izravno utječe na smanjenje proizvodnih troškova i rast ukupne učinkovitosti proizvodnje.

Tehnološke pomake u protekloj godini Cromaris je napravio u području istraživanja i razvoja. Razvijene su vlastite recepture riblje hrane, jedinstvene na tržištu, koje utječu na nutritivni sastav ribe kao gotovog proizvoda. Novom ribljom hranom Cromaris je uspio svoje proizvode dodatno obogatiti omega 3 masnim kiselinama koje imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Po udjelu esencijalnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina u gotovom proizvodu, Cromaris je vodeći u svjetskoj industriji brancina i orade.

Proizvodi dodane vrijednosti

Proizvodni portfelj čine svježa riba, prvenstveno orada i brancin, ali uz rastući segment kornatske hame. Sve veći udio proizvodnog portfelja čine proizvodi dodane vrijednosti, odnosno prerađeni proizvodi za lakšu i bržu pripremu. Potrošačima se nude očišćena svježa riba i fileti te delikatesni program - marinirana i dimljena riba. U skladu sa svjetskim trendovima i jačanju svijesti o važnosti očuvanja prirode i dugoročne održivosti proizvodnje, Cromaris je osmislio i specijalnu liniju proizvoda, organski uzgojenu ribu - oradu i brancin. Potrošači su to prepoznali, pa će proizvodi dodane vrijednosti uskoro činiti čak trećinu ukupnih prihoda kompanije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!