veliko umjetno jezero

Hrvati i Slovenci žele što skoriju obnovu Sutlanskog jezera

22.08.2017 u 10:43

Bionic
Reading

Slovenske i hrvatske općine uz rijeku Sutlu podržavaju planove o ponovnom punjenju Sutlanskog jezera, u okviru zajedničkog hrvatsko-slovenskog transgraničnog projekta Frisco čiji je cilj smanjivanje opasnosti od poplava u pograničnim područjima, no planovi kasne jer je za realizaciju potrebna nova hidrološka studija, prenose slovenski mediji

Projekt snažno podržava i slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek koji je do dolaska na dužnost u Ljubljani vodio termalni turizam u pograničnim općinama Podčetrteku i Rogaškoj Slatini koje će obnavljanjem 105 hektara velikog umjetnog jezera znatno profitirati, navodi u utorak ljubljansko "Delo".

Obale jezera sezat će u hrvatske općine Hum na Sutli i Zagorska sela, a u Počivalšekovu ministarstvu kažu da s hrvatskom stranom na projektu Frisco postoji dobra suradnja. Zato ne očekuju nikakve probleme vezane uz granične prijepore dviju država jer je na tom dijelu kopnene granice situacija čista, a slično rezoniraju i u susjednim hrvatskim općinama.

"Granica ovdje nikad nije bila sporna i ne želimo da se nešto zakomplicira zbog spora država oko arbitraže - za to nema nikakvog  razloga", kazao je za "Delo" Zvonko Jutriša, načelnik općine Hum na Sutli. Sutlansko jezero, kojeg Slovenci zovu Vonarskim, nastalo je 1980. godine, kad je  na tom dijelu rijeke postavljena pregrada, odnosno brana, ali je osam godina kasnije ispražnjeno zbog onečišćenja i tehničkih problema.

Prema sadašnjem projektu, trebalo bi ga obnoviti, ali na površini koja je za polovicu manja od prijašnje, kako se ne bi previše smanjila nastala poljoprivredna površina koja se ponovo koristi. Oko 80 posto površine jezera bit će na slovenskoj strani granice. Slovenska općina Rogaška najprije je uz buduće jezero željela postaviti hotele, ali se u projektu od toga odustalo jer je glavna funkcija projekta vodozaštitna, odnosno sprječavanje poplava, dok je turistička funkcija u drugom planu.

Kako navodi "Delo", očekuje se da će slovenska vlada o realizaciji projekta Vonarskog jezera, za koji je već odobrila početna sredstva od 3,2 milijuna eura, odlučivati početkom listopada. No, do realizacije projekta u kratkom vremenu svakako neće doći jer je novom hidrološkom studijom potrebno odrediti volumen jezera, njegove karakteristike i utjecaj na vodni režim, o čemu odlučuje slovensko ministarstvo za okoliš, piše "Delo".