POKUŠAJ UBOJSTVA KARIKATURISTA

Hrvat uhićen s teroristima u Irskoj?

10.03.2010 u 07:29

Bionic
Reading

Među sedam osoba uhićenih u utorak u Irskoj, pod sumnjom da su umiješane u planiranje ubojstva švedskog karikaturista koji je nacrtao proroka Muhameda kao psa, navodno je i jedan hrvatski državljanin, izvijestio je britanski dnevni list The Times

Irska antiteroristička postrojba koristila je informacije CIA-e, FBI-a i europskih obavještajnih agencija kako bi identificirala navodnu terorističku ćeliju u kojoj su tri žene i četiri muškarca.

‘Vjeruje se da ona uključuje alžirske, libijske, hrvatske, američke i palestinske građane i najmanje jednog naturaliziranog irskog građana’, navodi The Times.

Irska javna radiotelevizija RTE prethodno je objavila da su uhićene osobe jemenski i marokanski državljani koji legalno borave u Irskoj.

Oni su uhićeni u Corku i Waterfordu nakon četiri mjeseca međunarodne istrage.

Za ubojstvo karikaturista Larsa Vilksa, koji je prisiljen skrivati se otkako je primio prijetnje smrću, Al Kaida je raspisala nagradu od 100.000 dolara.

Vilks je sporne karikature objavio u novinama u Oerebrou, zapadno od Stockholma, 2007. godine.

Nakon danskog karikaturista Kurta Westergaarda, koji je primio prijetnje jednog Somalijca u siječnju, Vilks je izjavio da ga je nazvao jedan ‘Somalijac koji je govorio švedski’ i rekao ‘sad je tvoj red’, piše Times.