BREAKING NEWS

Hrvat u središtu političke afere u SAD-u

Bionic
Reading

Mark Sokolich, gradonačelnik američkog grada Fort Lee iz redova Demokratske stranke, žrtva je spletki u jednoj od bizarnijih afera koja je u posljednje vrijeme zaokupila američke medije kao 'Breaking News'. Ispostavilo se, naime, da je zamjenica šefa kabineta republikanskog guvernera New Jerseyja Chrisa Christieja uključena u konstruiranje prometnih čepova u Fort Leeju, kao osvetu Sokolichu koji je odbio podržati guvernera na izborima

'Vrijeme je za probleme u prometu u Fort Leeju', napisala je ljetos Bridget Anne Kelly u emailu Davidu Wildsteinu, koji je tada bio jedan od ključnih djelatnika u Port Authorityju, zaduženom za upravljanje prometom pod zajedničkom nadležnošću saveznih država New York i New Jersey.

Mjesec dana kasnije, prvog dana škole u Fort Leeju, Wildstein je djelovao po naputku: zatvorio je dvije prometne trake prema mostu George Washington, inače najprometnijem u SAD-u. Tako su stvoreni golemi prometni čepovi, a policija i hitna pomoć nisu mogli na vrijeme reagirati na pozive upućene zbog nestalog djeteta i srčanog udara.

U razgovoru sa CNN-ovim Wolfom Blitzerom u srijedu, gradonačelnik Sokolich taj je potez ocijenio 'najnižim, najzlobnijim oblikom političke odmazde'.

Sokolich je užasnut što je zbog skandala, koji se sada naziva 'Bridgegate' i 'Bridge-ghazi', politika u New Jerseyju postala predmet ismijavanja na državnoj razini.

Osim što su se pobrinuli za prometni kolaps, članovi guvernerovog tima napali su Sokolicha i na osobnoj razini, piše Politico.

Govoreći o Sokolichu, Wildstein ga je u emailu šefu guvernerove kampanje Billu Stepienu nazvao 'taj mali Srbin'.

'Ja sam Hrvat, Wolf', rekao je Sokolich gostujući na CNN-u.

Sokolich se prezrivo izjasnio o Wildsteinu, koji je zbog ovoga slučaja u prosincu bio prisiljen dati ostavku u Port Authorityju.

'David Wildstein zaslužuje da mu se ispraši tur, OK? Oprostite. Eto, rekao sam', izjavio je Sokolich za MSNBC.