FINACIJSKI PLAN 2012.

HRT reže plaće zaposlenih i povisuje pretplatu

15.12.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Prema financijskom planu HRT-a za 2012. godinu, koji su danas usvojili nadzorni odbor i programsko vijeće javni RTV servis bi iduću godinu trebao završiti u minusu od sedam milijuna kuna. Iako bi to trebala biti vijest koja će obradovati javnost jer bi gubitak bio manji nego u ovoj godini, loša vijest za zaposlenike i pretplatnike je da se do ušteda planira doći podizanjem cijene TV pretplate i rezanjem materijalnih prava djelatnika na Prisavlju

U planu stoji da bi se podizanjem pristojbe, ukoliko to Vlada prihvati, od 1. travnja priskrbilo dvadeset milijuna kuna više, na rezanju plaća i materijalnih prava u bruto iznosu priskrbilo bi se dodatna 43 milijuna kuna, a u upravi kuće vjeruju u pozitivan ishod u sporu s tvrtkom Odašiljači i veze, što bi donijelo dodatnih 30 milijuna kuna.

No, da bi se došlo do rezanja plaća i materijalnih prava, upravu čekaju mukotrpni pregovori sa sindikatima čiji je predstavnik Nikola Bonačić Krešić na samoj sjednici izrazio nezadovoljstvo.

'Uprava nas nije konzultirala ni oko plana restrukturiranja ni oko financijskog plana. Već to je u suprotnosti s kolektivnim ugovorom. Ne mogu jamčiti da nakon ovoga neće biti socijalnog bunta', kazao je Bonačić Krešić.

Radić ravnatelj HR-a

Duško Radić jednoglasno je, načetverogodišnji mandat, izabran za ravnatelja Hrvatskog radija, odlučenoje na sjednici Programskog vijeća. Prije nego što je izabran, Radić jedobio 57 postotnu potporu kreativnog osoblja. 

Iako zaposlenici kuće strahuju da bi na udaru prvo mogle biti plaće, Popovac ističe da će one biti posljednje.

'Plaće zaposlenika bit će zadnje što ćemo dirati i iskreno se nadam da do toga neće doći u 2012. godini. Međutim, više nije moguće izdržati kolektivni ugovor u obimu u kakvom je sada i u njemu ima prostora, makar na godinu dana, za rezanje', kazao je predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac.

Što će se pokušati rezati, stvar je pregovora, ali neslužbeno doznajemo da je jedna od prvih stavki oko koje bi se moglo razgovarati topli obrok. Njegovim ukidanjem u upravi vjeruju da bi u samo godinu dana uštedjeli 31 milijun kuna.

Predsjednicu NO-a Silvija Luks na sjednici vijeća zatražila je objašnjenje zašto je prvotni plan predviđao gubitke od 100 milijuna kuna, da bi potom ponuđeni gubitak bio 50, a da bi se u konačnici završilo na sedam.

'To nije bio plan već predviđanje najgoreg mogućeg scenarija ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere', replicirao je Popovac.

Dodatno pojašnjenje ponudila je rukovoditeljica za financije Gordana Grandov koja je rekla da će novo smanjenje oglasnih minuta sa šest na četiri po satu programa koje HRT smije emitirati dovesti do pada prihoda od marketinga od 41 milijun kuna. Usto, dodala je troškovi produkcije bit će, zbog Olimpijskih igara u Londonu, 40 milijuna kuna viši, a uz sve to vuku se i repovi iz prošlosti.