EBU PISAO OREŠKOVIĆU

'HRT pripada samo građanima i pred njima snosi odgovornost'

23.02.2016 u 19:25

Bionic
Reading

Zbog političkih pritisaka i napada na HRT, Europska radiodifuzijska unija (EBU) reagirala je pismom premijeru Tihomiru Oreškoviću i predsjedniku Sabora Željku Reineru upozorivši da HRT, kao i svi javni medijski servisi, pripada samo građanima i samo pred njima snosi odgovornost te da u zrelim demokracijama postoji razumijevanje ključne uloge koju javni medijski servis ima u društvu, kao i njegove temeljne važnosti u osiguranju stabilnog okružja lišenog političkog pritiska

Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre Oreškoviću i Reineru je pisala kako bi zbog prijavljenih prijetnji uredničkoj i institucionalnoj neovisnosti javne hrvatske televizije HRT-a izrazila zabrinutost vodeće svjetske udruge javnih medijskih servisa koja zastupa interese 73 organizacije iz 56 zemalja diljem svijeta.

HRT je cijenjeni član EBU-a od 1993. godine, podsjetila je Deltenre i naglasila da su prema spoznajama EBU-a, 'nedavne reforme koje je provela aktualna uprava HRT-a postigle znatan uspjeh što je urodilo dosljednim povećanjem gledanosti i većim povjerenjem građanstva. Dapače, HRT je po razmjerno naprednom profesionalnom i tehnološkom statusu jedinstven u jugoistočnoj Europi i čest je slučaj da se EBU-ove članice iz te regije HRT-u obraćaju radi savjeta i zbog stručnosti'.

'Stoga smo osobito zabrinuti zbog informacija o povećanom političkom pritisku kojem je proteklih nekoliko tjedana izložena uprava HRT-a. Neovisnost o političkom i komercijalnom pritisku temeljno je počelo koje javni medijski servisi imaju u svojoj funkciji jamaca slobode izraza i medijskog pluralizma u skladu s člankom 10 Europske konvencije o ljudskim pravima koju je potvrdio Europski sud za ljudska prava kao i mnogobrojni europski i međunarodni standardi', podsjetila je generalna direktorica EBU-a.

Podsjetivši i da je na državnoj razini HRT zakonski obvezan izaći ususret cjelokupnoj populaciji, pružati usluge svim razinama društva uključujući između ostaloga informiranje te promidžbu nacionalnog identiteta i vrijednosti, obrazovanje i socijalnu koheziju, na taj način HRT - kao i svi javni medijski servisi - pripada samo građanima i samo pred njima snosi odgovornost'. 'Ako je javnom medijskom servisu upućena kritika - iz bilo kojeg izvora - primjerena institucija za rješavanje pritužbe je samoregulacijski mehanizam televizijske kuće, a prema potrebi i nadzorno tijelo javnog medijskog servisa', naglasila je Deltenre.

Javni medijski servisi u cijeloj Europi mogu se suočiti s izazovima u obrani svoje institucionalne i uredničke neovisnosti. Međutim, u zrelim demokracijama postoji razumijevanje ključne uloge koju javni medijski servis ima u društvu te njegove temeljne važnosti u osiguranju stabilnog okružja lišenog političkog pritiska, piše i zaljučuje uvjerenjem da će 'Oreškovićeva Vlada poštovati ovo osnovno demokratsko načelo i zajamčiti nastavak institucionalne i uredničke neovisnosti javnog hrvatskog medijskog servisa u skladu s europskim zakonom. HRT treba ostati primjer televizijskim kućama u regiji'.