'MI SMO JAVNI SERVIS'

HRT otkrio na što troši vašu pretplatu

21.03.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Zbog, kako kažu, velikog interesa javnosti s HRT-a su poslali podatke o broju pretplatnika HRT-a ali i na što prikupljani novac troše

Prema posljednjim podacima, HRT ima 1.210.725 pretplatnika od kojih čak96 posto njih svakog mjeseca podmiruje račun za pristojbu. 'Građani RHtime pokazuju visoku razinu kulture plaćanja kakvu ne bilježi niti jednazemlja u regiji pa i šire, unatoč krizi i teškoj financijskojsituaciji', kažu.

Time se financira rad 15 televizijskih i radijskih kanala, tri orkestra i zbora ali se i izravno pomažu i hrvatsko filmsko i glazbeno stvaralaštvo. 'HRT je jedina televizija koja ima obrazovni, školski, znanstveni, domaći dokumentarni, religijski i program za manjine', podsjećaju.

Kako se troše sredstva od pristojbe?

U 2012. godini iz pristojbe HRT-a izdvojeno je 18,9 milijuna kuna za Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Bez sredstava koje je HRT uplatio HAVC-u ne bi bilo brojnih domaćih filmova – Zagonetni dječak, Koko i duhovi, Ljudožder vegetarijanac, Noćni brodovi, Sonja i bik, Lea i Darija i brojnih drugih.

Tri posto sredstava prikupljenih pristojbom odnosno 32,5 milijuna kuna izdvaja se iz pristojbe za Fond za poticanje pluralizma, iz čega se pak u 2012. godini financirao rad 19 televizijskih i čak 112 radijskih postaja u Hrvatskoj.


Hrvatska radiotelevizija u 2012. godini iz sredstava prikupljenih pristojbom izdvojila je i 26,7 milijuna kuna za Hrvatsko društvo skladatelja (HDS). lazbeno stvaralaštvo integralni je dio i samog HRT-a, u sklopu kojeg djeluju Simfonijski, Tamburaški i Jazz orkestar, te Zbor HRT-a.

Što se sve dobiva pristojbom?

'Pretplatnici HRT-a za 80 kuna mjesečno, ili 2,6 kn dnevno, financiraju 15 televizijskih i radijskih HRT-ovih kanala, tri orkestra i jedan zbor, filmsku i glazbenu industriju te lokalne radijske i televizijske postaje. Samo četiri HRT-ova tv kanala mjesečno emitiraju u prosjeku oko 180.000 minuta programa, kao i 14.920 minuta satelitskog programa', poručuju s Prisavlja.

Osvrnuli su se i na nedavne napise o ogromnom broju ovrha nazvavši ih nužnim zlom. 'HRT-u ovrhe ne donose značajan prihod, one su odraz poštivanja zakona, principa i odgovornog poslovanja. One su također i izraz poštovanja prema 96 posto urednih platiša', zaključuju.