GONG O ZAKONSKIM RUPAMA

'HRT mora objaviti cjenik oglašavanja za izbore'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 14:35
  • Objavljeno 09.02.2011 u 12:16
Sdp hdz stranke glavaš đapić

Sdp hdz stranke glavaš đapić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Vlada je prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe načinila pomak prema dostizanju međunarodnih standarda i boljem reguliranju tog područja, ali neka će važna područja i dalje biti nedovoljno kvalitetno propisana, upozorava GONG u priopćenju kojim se osvrće na najnoviji zakonski prijedlog Vlade

U GONG-u smatraju da bi radi učinkovitog i neovisnog nadzora trebalo proširiti odgovornost Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje po sadašnjem prijedlogu može izricati samo administrativne sankcije. DIP-u bi trebalo omogućiti izricanje jačih sankcija tijekom predizborne kampanje, ističe GONG.

Smatraju i da je zakonom potrebno uvesti obavezu svim medijima i agencijama koje se bave posredništvom u prodaji medijskog prostora da objave cjenike oglašavanja tijekom izborne kampanje, svote koje su primili od političkih stranaka i kandidata za oglašavanje, minutaže oglasa svake pojedine stranke, kandidata i liste te popuste koje su im odobrili.

Upozoravaju da novim Zakonom o HRT-u nacionalna javna radiotelevizija ne mora objaviti cjenik oglašavanja tijekom izborne promidžbe, čime se, smatraju, sprečava transparentnost, otvara prostor za manipulacije i smanjuje vjerodostojnost informacija u službenim izvještajima stranaka i kandidata o troškovima izbornih kampanja. Uz to, smatraju u GONG-u, sprečava se neovisni nadzor nad troškovima kampanja te utvrđivanje stvarne ravnopravnosti kandidata i stranaka pred medijima, a time i smisao samog zakona.

Među pozitivnim stranama predloženog zakona u GONG-u ističu detaljnije reguliranje financiranja izborne kampanje, uvođenje više mogućih sankcija za kršenje zakona, uvođenje ograničenja na potrošnju, iako su, kažu, iznosi za izbore za gradonačelnika Zagreba od pola milijuna kuna i za izbore za Europski parlament od 1,5 milijuna kuna nerealno niski, te smanjenje iznosa dopuštenih donacija.

Na kraju u GONG-u upozoravaju da pri izradi prijedloga zakona nije poštovan kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, koji je donijela Vlada, 'propagirajući ga kao temelj za transparentno donošenje zakona i kvalitetno sudjelovanje javnosti u zakonodavnoj proceduri'.

'Kada se zakoni o transparentnosti donose netransparentno, a kodeks ostaje još jedan u nizu dokumenata koji je prihvaćen samo zbog pokazivanja Europskoj komisiji, to svjedoči o nepostojanju stvarne političke volje za borbu protiv korupcije', zaključuju u GONG-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi