PROGRAMSKO VIJEĆE

'HRT je postao servis udruge U ime obitelji'

28.02.2017 u 16:42

Bionic
Reading

Više od pet sati Programsko vijeće HRT-a raspravljalo je o programu javnog RTV servisa, a najveći dio maratonske sjednice otpao je na nastup Hrvoja Hribara, bivšeg ravnatelja HAVC-a, u emisiji Nedjeljom u 2, stavove sveučilišnog profesora Dejana Jovića u Prizmi te prijenos Zagreb Boxing Explosiona. Konačni zaključak je da novinari i urednici moraju obratiti više pozornosti na etiku i profesionalne standarde, posebno u emisijama uživo

Povod za raspravu bio je zahtjev Nadzornog odbora HRT-a koji je upozorio da je Hribar u emisiji iznio neprimjerene tvrdnje o zdravstvenom stanju filmske redateljice Ivone Juke te dopis Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, prema kojima je u emisiji 'Prizma' Franjo Tuđman uspoređen sa Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljom, kao i ograđivanje Hrvatskog boksačkog saveza od manifestacije Zagreb Boxing Explosion, zbog čega je zatražena informacija zašto je HRT odlučio ući u prijenos iste.

Jozo Barišić smatra da je na HRT-u prisutan pad profesionalnosti i pojačavanje aktivizma. Drži da je u 'Prizmi' neprimjereno to da se Franjo Tuđman uspoređuje s ratnim zločincima i da se iznosi nečiji zdravstveni karton, kao što je to bilo u 'NU2'. 

Maja Sever podsjetila je da je urednik i voditelj Aleksandar Stanković nekoliko puta tijekom emisije upozorio Hribara da nije korektno iznositi zdravstveni karton Ivone Juke. 'Komunicirala sam sa Stankovićem, emisija je išla u živo i on je upozorio Hribara. Juka mu je SMS-om zahvalila na tome što ju je pokušao zaštititi i postavio se profesionalno', kazala je Sever, dodavši da u 'Prizmi' nisu bili izneseni stavovi HRT-a, već profesora Jovića. 

Ivo Lučić naveo je kako 'NU2' nije gledao, ali smatra iritantnim to da se u emisiju dovodi čovjek koji je optužen za ozbiljno kršenje zakona, a da voditelj emisije prema njemu ima simpatije. Saša Milošević drži da je pozivanje Hribara bilo posve opravdano i da ga je Stanković upozorio. 

'Što se tiče 'Prizme', njoj smo svojedobno zamjerali da se ne bavi problemima manjina i da zanemaruje društvenu sadašnjost. Zadnjih godinu dana 'Prizma' je to nadoknadila. Pismo koje poslala braniteljska udruga HRT-u nije pismo nego potjernica. Jović nije usporedio Tuđmana, Šešelja i Miloševića, nego je rekao da će njihova politička djeca teško unaprijediti stvari na bolje', naveo je Milošević.

Nikola Baketa smatra da je bilo legitimno u 'Nu2' pozvati Hribara jer protiv njega nije podignuta optužnica. Za 'Prizmu' je naveo da Tuđman, Šešelj i Milošević nisu uspoređeni ni komparirani, nego je rečeno da njihovi politički nasljednici nisu sposobni pružiti sigurnost u regiji. 

Odgovarajući na pitanje zašto je HRT prenosio Zagreb Boxing Explosion, od kojeg se ogradio Hrvatski boksački savez, Bruno Kovačević, v.d. urednika HTV-a 2, naveo je kako se radilo o priredbi koja nema veze s amaterskim boksom i HBS-om, već o događaju za koji je nadležna WBC federacija, te da je manifestaciju pratilo više od 100.000 gledatelja, između dva i tri puta više nego inače u tom terminu subotom navečer na bazi godine dana. 

Katarina Periša Čakarun, šefica Informativnog medijskog servisa, ponovila je da je Stankovićeva emisija išla uživo i da se on od Hribarova istupa ogradio, ali i da je prozvana Juka pozvana da reagira u Dnevniku 3 istu večer te u Studiju 4 dan kasnije.

Zdravko Kedžo, predsjednik Vijeća, zamjerio je to što je vijest o smrti Marka Veselice išla tek u 21. minuti Dnevnika. S tim se složila i Neda Ritz, podsjetivši da se slično dogodilo i kad su umrli karikaturist Oto Reisinger i književnik Predrag Matvejević dok je smrt pjevača Georgea Michaela bila udarna vijest. Uz pokudu, Ritz je pohvalila 'Stambeno pitanje' Silvane Menđušić i 'Hrvatske velikane' Roberta Knjaza.

Milošević se obrušio na emisiju Tihomira Dujmovića 'Iza zavjese' i drugi nastup Željke Markić u istoj u kratkom periodu, ali i onu u kojoj je gostovala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, za koju je rekao da je bila 'nabacivanje zicera' i dogovoreni intervju.  'Kako se radi intervju, vidjeli smo na Novoj TV kad je to napravio Mislav Bago', kazao je Milošević, dodavši da je 'Iza zavjese' postao servis udruge U ime obitelji, pa da je samim tim to postao i HRT.

U raspravi se otvorilo i pitanje proizvodnje programa HRT-a, prije svega dokumentarnog programa, za koji su vijećnici kazali da ga gotovo i nema. Odgovarajući na to Domagoj Burić, v.d. Programa, naveo je kako se postupa prema godišnjem planu proizvodnje koji je, kad je on došao, bio zaključen. 'Kolega Branković kao urednik HTV-a 1 je želio 27 dokumentaraca, koje sam i ja potvrdio, ali je netko odlučio to zaustaviti i izbaciti. Ne znam tko', pojasnio je Burić.

U prvom obraćanju PV-u Kazimir Bačić, novoizabrani glavni ravnatelj, zamolio je da ga se ništa ne pita nego da bude promatrač dok ne prikupi sve potrebne materijale i stekne stvarni uvid u stanje u kući. Bačić je podržao ideju da se održe tematske sjednice Vijeća o jeziku na javnom RTV servisu, o RTV centrima i programskoj shemi. 

Božidar Domagoj Burić, v.d. ravnatelj Programa, kazao je kako je gotova generička shema za period od tri godine i kako je može prezentirati bilo kada. Kedžo je podsjetio da istječe ugovor s Vladom i da nije ispunjen, ali da se zbog toga neće nikom ništa dogoditi i da to ukazuje na loš zakon. Bačić je dodao da ugovor istječe krajem 2017. i da zakon obvezuje na to da se prijedlog novog pošalje šest mjeseci ranije.