UDRUŽENI ZASTUPNICI PREDLAŽU ZAKON

Hrelja: Podržat ću Plenkovićev proračun ako će riješiti isplatu dokupljenih mirovina

06.07.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Klub zastupnika Mosta te klub zastupnika kojeg čine bivši HNS-ovci i HSU-ov Silvano Hrelja poslali su u saborsku proceduru zakon kojim žele nastaviti isplatu dokupljenih mirovina i to za gotovo četiri tisuće umirovljenika. 'Ako treba podržat ću Plenkovićev proračun, samo da se ovaj problem riješi', zavapio je na press konferenciji u Saboru Hrelja

Radi se, kazao je na press konferenciji u Saboru Mostov Nikola Grmoja, o konkretnom rješenju koje se odnosi na gotovo 4.000 građana koji su u neizlgednoj situaciji već godinama. 'Ide u smjeru društvene pravednosti i ispravljanja nepravde', kazao je Grmoja.

Prijedlog Zakona o nastavku isplate dokupljenih mirovina podržali su svojim potpisima zastupnici mosta, bivši HNs-ovi zastupnici, neki zastupnici Živog zida, SDP-a te IDS-a. 'Poanta zakona je da se riješi društvena nepravednost i da se za tih oko 3.800 umirovljenika završi 10-godišnja agonija', kazala je Mostova Petra Mandić, koja je  sudjelovala u izradi zakona.

Kako je pojasnila radi se o ljudima koji su išli u prijevremenu mirovinu kroz frime u društvenom vlasništvu i potpisivali ugovore kojima im je obećana isplata razlike mirovine, odnosno doživotna otpremnina Međutim, u jednom trenutku ta isplata je stala.

Kako objašnjavaju zastupnici koji su potaknuli zakon, njime se, osim ostvarivanja društvene pravednosti i solidarnosti, pruža i pomoć i zaštita najranjivijim društvenim skupinama i jača socijalna država, ali i eliminiraju moguće negativne financijske i socijalne posljedice po državu zbog sudskih tužbi radi naknade štete.

Trošak zakona, pojašnjava Petra Mandić, je 13 do 15 milijuna godišnje, što je 'zanemarivo prema onome što se već isplaćuje za mirovine'.

Podršku zakonu dala je i nezavisna Anka Mrak Taritaš. 'Država se mora jednako odnositi prema svim svojim građanima. Država, s jedne strane, jamči za štedne uloge do 100 tisuća kuna, no ove je ljude zanemarila. Ne može biti prema nekima majka, a prema drugima maćeha', rekla je Mrak Taritaš.

Da se zakon podrži apelirao je i HSU-ov Silvano Hrelja, koji je kazao kako mu ljudi s ovim problemom prilaze godinama.' Ljudski me boli da je jedna grupa naših građana ostala bez zaštite. Oni nisu hrlili u mirovinu. Ja ću ako treba podnijeti žrtvu. Ako treba dignut ću Plenkoviću ruku za proračun, samo da se ovo riješi. Neću ulaziti u koalicije, ali ću dignuti ruku za proračun', poručio je Hrelja.

Udruženi zastupnici za nastavak isplate dokupljene mirovine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX