zaključak ilo-a

Hrvatska nije dužna isplatiti umirovljenike s područja SAO Krajine

 • Autor: I.Ba./Hina
 • Zadnja izmjena 19.06.2017 13:39
 • Objavljeno 19.06.2017 u 13:29
Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna umirovljenicima s nekadašnjeg okupiranog teritorija

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna umirovljenicima s nekadašnjeg okupiranog teritorija

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Međunarodna organizacija rada (ILO) smatra da Hrvatska nije dužna umirovljenicima s nekadašnjeg okupiranog teritorija, pretežito srpske nacionalnosti, isplatiti mirovine za razdoblje od početka Domovinskog rata do 1998. nakon što je tzv. SAO Krajina okupacijom zaustavila platni promet i uspostavila vlastiti mirovinski sustav 'parafond', doznaje se u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova

'To je preporuka tripartitnog povjerenstva koju je Upravni odbor ILO-a jednoglasno usvojio, a vezano uz predstavku Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospjelim, ali neisplaćenim mirovinama', kazao je izvor u MVEP-u, dodavši da Odbor taj slučaj smatra zatvorenim te ga skida s dnevnog reda.

Udruženje srbijanskih umirovljenika s nekadašnjih zaposjednutih područja u Hrvatskoj je u studenom 2014. podnijelo predstavku ILO-u protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih mirovina iz spomenutog razdoblja, a službeni Zagreb se očitovao krajem 2016. u odgovoru na 15-ak stranica koje je sastavila međuresorna radna skupina s predstavnicima ministarstva rada i mirovinskog sustava, MVEP-a, DORH-a te pravnih stručnjaka.

Prekid isplata uzrokovan višom silom

'One koji su otišli u Srbiju je obeštetila Srbija koja ih je uvela u svoj mirovinski sustav, a onima koji su ostali živjeti na okupiranim područjima Hrvatska je isplaćivala mirovine sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom, a čak se i nakon toga pokušalo mirovine isplaćivati preko Međunarodnog crvenog križa. ILO je prihvatio hrvatsku argumentaciju da je prekid isplata bio uzrokovan višom silom', pojašnjava izvor.

'ILO je ocijenio da Hrvatska nije odgovorna za isplatu tih mirovina i to je potvrda onoga što su imali za reći hrvatski sudovi i Europski sud za ljudska prava u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske 2002.', ističe MVEP.

'ILO je ocijenio da Hrvatska nije odgovorna za isplatu tih mirovina i to je potvrda onoga što su imali za reći hrvatski sudovi i Europski sud za ljudska prava u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske 2002.', ističe MVEP

'ILO je ocijenio da Hrvatska nije odgovorna za isplatu tih mirovina i to je potvrda onoga što su imali za reći hrvatski sudovi i Europski sud za ljudska prava u slučaju Ljube Čekić i ostalih protiv Hrvatske 2002.', ističe MVEP

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Sušenj

U ministarstvu opetovano ističu činjenicu, koju je potvrdio i ILO, da se mirovine nisu mogu isplaćivati iz oba fonda - hrvatskog mirovinskog sustava i 'parafonda' SAO Krajine. Nadalje, Hrvatska i Srbija su to pitanje riješile bilateralnim sporazumom.

ILO također smatra da se pojedini slučajevi moraju rješavati pred hrvatskim nacionalnim pravosuđem.

Prema srbijanskim izvorima, isplatu zaostalih mirovina od Hrvatske je putem ILO-a zatražilo oko 22.000 umirovljenika s nekadašnjeg okupiranog hrvatskog teritorija. Špekulira se da se radi o iznosu od oko 800 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 8

Prikaži sve
 • anarchylives

  19.06.2017 14:03 3 odgovora

  Pa nemojte me ****ti.....HVO bi penzije, sada i traktorasi....tko je slijedeci u redu?

 • ranac1

  19.06.2017 14:17

  logično. pa zar SAO penzioneri nisu tad dobivali Miloševićeve penzije? sad bi još pride penziju kao da su istodobno radili na dva radna mjesta. to ni Tesla ne bi mogao razumijeti

 • sunčano jutro

  19.06.2017 14:22 1 odgovora

  Zar je to nekome bilo upitno? Gospodo koliko ste uplatili mirovinski fond toliko trebate dobiti! Isto bi trebalo važiti i za sve ostale koji nisu uplaćivali u fond bili oni Srbi, Hrvati ili pingvini!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi