napustio vojnu bolnicu

Hosni Mubarak, svrgnuti egipatski faraon, na slobodi

24.03.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Nekadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak sad je slobodan te je napustio vojnu bolnicu u Kairu u kojoj je proveo veći dio šestogodišnjeg zatvorske kazne, kazao je u petak njegov odvjetnik Farid al-Deeb

Egipatsko pravosuđe odlučilo je početkom mjeseca pustiti na slobodu 88-godišnjeg Mubaraka nakon što ga je sud oslobodio krivnje za smrt prosvjednika 2011. tijekom pobune koja je izazvala njegovo svrgavanje.

Pravosuđe je, međutim, naredilo u četvrtak ponovno otvaranje istrage o korupciji protiv nekadašnjeg predsjednika. Istraga se odnosi na optužbe prema kojima su on, njegova supruga, njihova dva sina i snahe primili darove od vladinog dnevnika Al-Ahram u vrijednosti od oko milijun dolara.

Od odlaska s vlasti, Mubaraku je suđeno u dvije velike afere.

Optužen je da je poticao na ubojstvo prosvjednika tijekom pobune u kojoj je poginulo oko 850 osoba u sukobima s policijom.

Osuđen na doživotni zatvor 2012., oslobođen je 2014. Sud je to oslobađanje potvrdio 2. ožujka.

'On je u svom domu u Heliopolisu', rekao je Reutersu njegov odvjetnik Farid Al Dib. Heliopolis je otmjena kairska četvrt u kojoj su smještena i predsjednička palača i Mubarakova vila. 

Mnogi Egipćani njegovo predsjedništvo smatraju dobom stagnacije, autokracije i rođačkog kapitalizma. Mnogi su i oduševljeno gledali snimke bivšeg zapovjednika egipatskog ratnog zrakoplovstva, predsjednika i modernog faraona, kako suđenje prati potpuno onemoćao, zatvoren u kavezu u sudnici.  

Svrgnuće Mubaraka, jednog u nizu vojnika koji su vladali Egiptom od zbacivanja monarhije 1952., osnažilo je arapske proljećare koji su uzdrmali autokrate od Tunisa do Perzijskog zaljeva i nakratko pobudili nade u novo doba demokracije i socijalne pravde. 

Ali je njegovim oslobađanjem to putovanje završilo vraćanjem u krug, odnosno u ono što kritičari zovu povratkom starog poretka u Egipat, gdje su nove vlasti skršile Mubarakove neprijatelje u Muslimanskom bratstvu, ubile stotine i zatočile tiuće, a njegovi stari saveznici vratili politički utjecaj. 

U Mubarakove je cipele stao još jedan vojnik, Abdel Fattah al-Sisi koji je 2013. svrgnuo prvog slobodno izabranog predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva. 

Godinu poslije Sisi je pobijedio na izborima na kojima Bratstvo, u međuvremeno opet zabranjeno, nije moglo sudjelovati. Liberalna i lijeva oporba koja je predvodila prosvjede na kairskom trgu Tahriru 2011. danas je u rasulu. Dio Mubarakovih saveznika je rehabilitiran, a usvojeni su i zakoni koji ograničavaju slobode. 

Godine političke nestabilnosti i pogoršanja sigurnosne situacije teško su pogodile egipatsko gospodarstvo, baš kao što je Mubarak predvidio. Egipćanima su prazni i džepovi i želuci jer je inflacija premašila 30 posto, a vlada 'stegnula remen' kako bi vratila kredite MMF-a. 

'Ekonomska kriza koju proživljavamo, visoke cijene i strah od terorizma najviše opterećeuju obične građane. To je ono o čemu oni razmišljaju, a ne o Mubaraku', kaže oporbeni političar Halid Daud.  

Kako se politička klima u zemlji okretala protiv revolucionara iz 2011., mnogim obiteljima žrtava ugasla se nada da će dočekati pravdu. 

Mohamed al-Gundi (29) umro je od batina u policijskoj postaji nakon što je uhićen na Tahriru. Taj turistički vodič postao je politički aktivan otkako je vidio muškarca kako jede iz kante za smeće, kaže njegova majka. 

'Nije htio rušiti vladu, dovesti novu ili tako nešto. Samo je htio reforme ... I ništa od onoga što je želio nije se ostvailo, ništa od onoga za što je umro', rekla je.