KUĆNI PRITVOR

Mubarak prebačen u vojnu bolnicu u Kairu

22.08.2013 u 18:03

Bionic
Reading

Svrgnuti predsjednik Egipta Hosni Mubarak nakon puštanja iz zatvorskog pritvora prebačen je u vojnu bolnicu Maadi u Kairu, gdje će biti zadržan u kućnom pritvoru, prenosi agencija Anadolija.

Vojni helikopter sletio je u kompleks zatvora Tora prije toga i preuzeo iz pritvora predsjednika zbačenog s vlasti nakon revolucije u Egiptu početkom 2011.

Do puštanja na slobodu došlo je nakon što je javno tužiteljstvo službeno obavijestilo zatvorsku upravu Ministarstva unutrašnjih poslova da više ne postoji temelj za zadržavanje Mubaraka nakon što je sud naredio da se on oslobodi.

U srijedu je Sud Egipta prihvatio Mubarakovu žalbu na optužbu da je za vrijeme službe od državnih novina Al-Ahram primio 'poklone' u vrijednosti od milijun egipatskih funti, nakon čega je naredio njegovo puštanje. To je bila posljednja tačka optužnice po osnovu koje je Mubarak bio zadržan u pritvoru.

Mubarak je zbačen s vlasti početkom 2011. nakon tridesetogodišnje vladavine zemljom, došavši na vlast nakon ubojstva prethodnog predsjednika Anwara Sadata 1981. godine.