NAKON OBJAVE PREPORUKE

HOS-ovce najviše razočarao mladi Bernardić

01.03.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o odnosu prema simbolima totalitarnih režima izazvale su podijeljena mišljenja u društvu, a o njima su se očitovali i oni kojih se to direktno tiče, bivši pripadnici HOS-a

Tako iz Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS), u priopćenju koje je potpisao predsjednik Borislav Barišić, navode da je zapravo riječ tek o preporuci i da oni pozornost nisu tražili ni kad su branili domovinu pa im ne treba ni danas. Kažu da cijelu priču oko grba HOS-a, odnosno pozdrava koji se nalazi unutar grba, pod kojim je ratovalo gotovo 3000 pripadnika HOS-a, nije potencirao HOS, već to stalno čine pojedini političari koji u svojem radu nisu dorasli svojim funkcijama koje obnašaju pa umjesto da govore o gospodarskim temama dohvate se prošlosti u kojoj se stvarala hrvatska država, a oni sami je nisu htjeli i željeli.

'Na objede kojima nas stalno obasipaju Milorad Pupovac i Jadranka Kosor smo naviknuli, ali mržnju koju sije mladi Davor Bernardić, kad god se spominju dragovoljci HOS-a, doista je ružno slušati. Gospodine Bernardiću, znate li da u prvim danima obrane suvereniteta Republike Hrvatske gotovo nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a i nisu se borili ni za kakvu fašističku tvorevinu, a branili su je od jugovojske i četnika koji su na sebi nosili crvenu zvijezdu petokraku', poručuju iz HOS-a te pitaju zna li da je samo u tih nekoliko mjeseci '91. godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a koji su na rukavu nosili grb koji sada on spominje jer nema drugih tema.

  • +5
Ploča HOS-a, dok je stajala u Jasenovcu, izazvala je brojne prijepore Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz UDHOS-a su Bernardića upitali zna li da je 11 poginulih pripadnika čija su imena uklesana u ploču koju tako često spominje pripadali postrojbi iz Črnomerca i zna li da su upravo on, Pupovac i Jadranka Kosor u proteklih nekoliko dana spomenuli pozdrav 'za dom spremni' više puta nego Savez udruga dragovoljaca HOS-a od osnutka do danas.

'Gospodine Bernardiću, poginuli HOS-ovci su svojom krvlju ispisali najslavnije trenutke nedavne hrvatske povijesti i omogućili vama da budete dobro plaćen političar te zato vodite brigu o gospodarstvu, o tome da nam mladi naraštaji ne odlaze iz Hrvatske, a povijest prepustite povjesničarima', poručuju iz UDHOS-a.