SASTANAK S HORVATOM O OBNOVI

Tomašević o starim-novim licima u Holdingu: Nismo prekršili predizborno obećanje! Morali smo brzo djelovati

15.06.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sastanka na temu dinamike provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, a vezano uz obnovu zgrada oštećenih potresom, održali su konferenciju za medije na kojoj je Horvat kazao da kreće bitka s vremenom kako bi u narednih 18 mjeseci potrošili sredstva EU-a za obnovu javnih zgrada

Tomašević je naveo da je riječ o petom sastanku nacionalne koordinacije kako bi se informirao o svemu što se događa.

'Došao sam na ovaj sastanak da se upoznam sa sustavom, da razriješimo neke situacije oko povlačenja novca iz Fonda solidarnosti. Ne možemo si dozvoliti da bilo koji euro, kuna iz Fonda solidarnosti ostanu neiskorišteni. Nije cilj samo vratiti objekte u prvobitno stanje, nego ih poboljšati. Imamo kratak period da se krene u rekonstrukciju. Ne možemo si dozvoliti da bilo koji euro ostane neiskorišten', naveo je Tomašević.

Horvat je rekao da se iz Fonda za solidarnost ne mogu financirati privatni objekti, a dodao je da se nije razgovaralo o obnovi Grada Zagreba, nego da će to biti tema druge koordinacije koja će biti tema sljedećeg tjedna.

'Svih 5,1 milijardu neće biti samo i isključivo predmet obnove, bilo je tu hitnih intervencija MUP-a, vatrogasaca i drugih službi koje su sanirale i čistile nakon potresa, to je novac koji ćemo refundirali onima koji su sudjelovali u tome', rekao je Horvat. Dodao je da im je želja da ugovornih radova bude 200 posto alokacije kako bi dali priliku revizoru da elaborira dovoljan iznos toga troška, a da nakon 18 mjeseci ne moraju vraćati nijedan euro. Horvat je dodao da Damir Vanđelić nije bio na koordinaciji jer ne sudjeluje u Fondu za solidarnost.

Konferencija za medije Darka Horvata i Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Video: Robert Anic/Pixsell

'Imat ćemo danas i operativni sastanak oko rješenja zbrinjavanja građevinskog otpada koji nastaje nakon potresa. Uskoro ćemo se sastati kako bismo ubrzali proces obnove', kazao je Tomašević. Upitan da komentira imenovanje dijela nove uprave Holdinga bez javnog natječaja, rekao je:

'Kad vas zatekne izvješće s 305 milijuna kuna gubitaka, imali smo dvije opcije – ili ostaviti staru upravu, koja očito nije stavila stvar pod kontrolu, ili razriješiti staru upravu i ostaviti Holding bez nove nekoliko mjeseci, koliko bi trajao javni natječaj. Odlučili smo se da je najodgovornije rješenje imenovati minimalan broj članova uprave kako bi se odmah počelo s rješavanjem problema, a za ostale članove uprave raspisati natječaj.' Ponovio je da su Zagrebački holding i Grad Zagreb sustav spojenih posuda te da se sve ono što je financijski loše u Holdingu direktno odnosi na Grad i obrnuto.

  • +5
Tomilsav Tomašević i Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Zato smo zaključili da moramo brzo djelovati i povukli smo potez koji smo povukli. Dobili smo mandat da rješavamo probleme i to je po nama bilo najodgovornije u ovoj situaciji', rekao je Tomašević. Upitan misli li da su prekršili predizborno obećanje, odgovorio je negativno.

'Ovo je bila nužna mjera u situaciji u kojoj se nalazimo', zaključio je. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva financija, Ministarstva unutarnjih poslova te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.