NOVI DETALJI

Horvatinčićev gliser bio je neregistriran?!

25.08.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Gliser kojim je Tomo Horvatinčić usmrtio talijanski bračni par u trenutku nesreće bio je neregistriran. Registracija je istekla prije pune tri godine i od tada gliser Santa Marina, u vlasništvu istoimene tvrtke kojoj je predsjednik uprave upravo Horvatinčić, uopće nije smio isploviti na more, piše Novi list

Utvrđeno je to tijekom istrage protiv Horvatinčića koji se nalazi u pritvoru u šibenskom zatvoru. Podaci o gliseru dio su spisa u istrazi protiv Horvatinčića, a najnovije otkriće mogla bi biti dodatna otegotna okolnost za zagrebačkog tajkuna.

Gliser je izgrađen 2007. godine u talijanskom brodogradilištu Itama. Riječ je o plovilu dužine 12,25 i širine 3,95 metara, ukupne snage od 662 kilovata, odnosno 900 konjskih snaga.

U Hrvatskom registru brodova vodi se kao jahta za iznajmljivanje. Naime, prema važećim pravilnicima i Pomorskom zakoniku, jahte za osobne potrebe moraju svakih pet godina napraviti tzv. obnovni pregled kojim se utvrđuje njihova ispravnost za plovidbu, ali kod jahti za iznajmljivanje to se mora činiti svake godine.

Na motornom gliseru Santa Marina, otkrio je za Novi list izvor blizak istrazi, godišnji pregled napravljen je 2008. godine. Istekom godine dana, znači 2009. godine, prestala je valjanost svjedodžbe o sposobnosti jahte za plovidbu