pravomoćno osuđen

Horvatinčić još nije u zatvoru; traži operaciju u Njemačkoj

15.10.2020 u 09:39

Bionic
Reading

Iako je u prosincu lani pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora te iako je već dva puta dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne, Tomislav Horvatinčić (74) još uvijek nije završio iza rešetaka, piše u četvrtak Večernji list

I pitanje je kada će uopće. Teško je bolestan i svako malo je hospitaliziran, a teški zdravstveni problemi koje ima razlog su zašto je njegova obrana u dva navrata tražila da mu se odgodi odlazak na izdržavanje kazne.

Tražili su to koncem ožujka i koncem rujna, a u oba navrata su priložili i medicinsku dokumentaciju. U njoj su naveli da Horvatinčić mora ići na operaciju u inozemstvo te su tvrdili da se taj operativni zahvat ne može napraviti nigdje u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS).

I za te svoje tvrdnje su sada dobili i potvrdu jer je BOLS zagrebačkom Županijskom sudu poslao dopis u kojem je pojasnio da oni nemaju mogućnosti izvesti operaciju koja je Horvatinčiću potrebna kao ni pružiti mu postoperativnu skrb.

Stoga je sutkinja za izvršenje kazne zatvora zatražila novo vještačenje, koje bi trebalo utvrditi imaju li hrvatske bolnice mogućnost da izvedu operaciju koju Horvatinčiću treba.

On tvrdi da nemaju jer ga već godinama operira liječnik u inozemstvu, no ako se ispostavi da se spomenuti operativni zahvat može izvesti i u Hrvatskoj, to će onda vjerojatno značiti da bi se Horvatinčić po potrebi s izdržavanja kazne vozio na liječenje.

Kada sud dobije tražene podatke, odlučit će hoće li i kada će Horvatinčić ići na izdržavanje kazne zbog pomorske nesreće iz 2011.

Iako je nesporno da je Horvatinčić uistinu teško bolestan, činjenica je da svojim ponašanjem iritira javnost, koja smatra da bi umjesto na ljetovanjima, kavama i šetnjama trebao biti iza rešetaka. Njegov primjer za velik dio javnosti dokaz je da pred zakonom svi nismo jednaki, donosi Večernji list.