BROD U ULJANIKU

Horvat se nada da će se do kraja godine jaružalo uspjeti prodati Jan de Nulu

04.06.2019 u 17:13

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u utorak da se sastao s predstavnicima luksemburško-belgijske grupacije Jan de Nul te kako se nada da će se do kraja godine jaružalo koje se u Uljaniku gradi za tog naručitelja uspjeti prodati Jan de Nulu i time bar dio sredstava plaćenih kroz državna jamstva vratiti u proračun

"Procedure su definirane, obveze su vrlo jasne i krećemo u proces u nadi da ćemo do kraja godine brod uspjeti prodati Jan de Nulu i time barem jedan dio velikih sredstava plaćenih kroz jamstva vratiti u državni proračun", izjavio je Horvat novinarima u Karlovcu.

Prošli je tjedan potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao "kraći" za više od 900 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako su u proteklih nekoliko dana 'izregulirane obveze' tako da zadnja brojka onog što je plaćeno po osnovi jamstava koja su protestirana za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 milijuna kuna.

S predstavnicima Jan de Nula se već neko vrijeme razgovaralo o mogućnostima da se jaružalo završi u Puli ili se otpremi u neko drugo brodogradilište.

Ministar Horvat izjavio je i kako je danas, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, održao sastanak s predstavnicima Jan de Nula, a važnošću tog sastanka objasnio je i svoje jednosatno kašnjenje u Karlovac.

Odgovarajući na pitanja novinara Horvat je potvrdio kako proračunu prijeti još jedno neaktivnirano jamstvo u iznosu od 122 milijuna kuna koje je vezano za brodogradnju.

"U ovom trenutku nemamo nikakve najave da bi se to moglo dogoditi u sljedećih nekoliko dana. To je jamstvo za tzv. santiago brod koji je parkiran u Uljaniku i u ovom trenutku nema nikakvog interesa da bi se taj brod završio", rekao je.

Upitan je li mu poznato da karlovačkoj tvrtki Adriadiesel, koja je usko vezana uz brodogradnju i vlasnički je povezana s obitelji Končar (Dankom i Nenadom), prijeti stečaj, ministar je poručio kako se treba okrenuti drugačijem pristupu gospodarstvu i tvrtkama koje su bile ili jesu u poteškoćama.

"Ono što je bilo normalno prije deset ili 15 godina više nije normalno. Moramo se okrenuti jednom drugačijem pristupu gospodarstvu, drugačijem pristupu trgovačkim društvima koja jesu ili su bila u poteškoćama. Ono što je činjenično stanje - ne mogu trgovačka društva na prostoru Republike Hrvatske živjeti i egzistirati na temelju državnih potpora i moraju se stvari promijeniti. Ta tranzicija hrvatskog gospodarstva se konačno mora privesti kraju", poručio je Horvat.

  • +9
Porinuće najsnažnijeg jaružala na svijetu Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Rekao je i kako nitko nije želio "sve one nepodopštine" koje su dovele do toga da se plati 4,5 milijardi kuna izdanih jamstava brodogradnji, ali se to moralo platiti. "To smo napravili i u segmentu same brodogradnje mislim da smo otvorili jednu novu stranicu", naglasio je. 

Ministar Horvat u Karlovcu je boravio u sklopu predstavljanja programa poticaja poduzetnicima, podsjećajući da ih kroz četiri natječaja očekuje oko 2,2 milijarde kuna poticajnih sredstava.

Raspisivanje prvog od tih natječaja može se očekivati za dva tjedna, a do kraja godine planira se raspisati i vrlo opsežan natječaj vrijednosti oko 970 milijuna kuna, najavio je Horvat, dodajući kako s tim želi upoznati poduzetnike da bi se prijavili na te natječaje i taj novac transferirao u nove investicije. 

Tim će se novcem, ističe ministar, poticati "inovacije, inovacije, inovacije", nove industrije, nove tehnologije, transfer znanja i tehnologije, što je priprema za novi financijski okvir Europske komisije, koji nas očekuje 2021. godine.