SINČIĆ IH VINUO U VISINE

Holy: ORaH nema sličnosti sa Živim zidom

07.01.2015 u 15:43

Bionic
Reading

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, smatra da analiza Crodemoskopa, agencije Promocija plus, nema dovoljno podataka za dovođenje u vezu pada podrške ovoj stranci s rastom popularnosti Živog zida, stranke registrirane prije tri godine, kojoj raste podrška od kandidature njezina supredsjednika Ivana Vilibora Sinčića u prvom krugu predsjedničkih izbora

'Pad podrške ORaH-u, zbog svega što se događalo unazad mjesec dana, nije nas iznenadio. Zahvaljujem svima koji podržavaju ORaH i koji su prepoznali konkretna rješenja koja nudimo. Trenutni podaci nisu dovoljni da bismo mogli zaključiti da je Živi zid umanjio podršku ORaH-u, ali postoji mogućnost za takvo objašnjenje. Uzmemo li u obzir to da nemamo programske sličnosti i ne dijelimo protusistemske tendencije, možemo zaključiti da se građanke i građani trenutno izjašnjavaju na temelju dojma', izjavila je Holy za tportal.

Danas objavljeni rezultati istraživanja Crodemoskop agencije Promocija plus pokazuju da sedam posto ispitanika podržava Živi zid, što je nešto manje od deset posto, kolika je podrška OraH-u. Dvije najveće stranke, da su parlamentarni izbori provedeni početkom mjeseca, i dalje dominiraju - HDZ bi dobio oko 29 posto glasova, a SDP 23,5 posto. Na petom mjestu nalazi se HNS sa svega dva posto potpore.

Inače, Živi zid je stranka registrirana u lipnju 2011. i trenutno ima 11 županijskih, gradskih i općinskih organizacija dok je ORaH osnovan u studenom 2013, nakon što se predsjednica Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode u vladi Zorana Milanovića, razišla sa SDP-om. Za razliku od Živog zida, s ograncima organiziranima po mjestima u kojima je stranka dobivala podršku, ORaH je stranačke organizacije raspodijelio po svim većim gradovima, a regionalne organizacije u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, odnosno četiri regionalna središta.