POTRAGA U TIJEKU

Hollande potvrdio pad EgyptAira u Sredozemno more

Egypt air

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je da se zrakoplov EgyptAira na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade srušio u Sredozemlje, pri čemu je istaknuo da se 'nijednu hipotezu ne može isključiti, kao što se nijednu ne može staviti u prvi plan', a grčki ministar obrane Panos Kamenos rekao je da je Airbus A320 egipatske tvrte imao nekoliko naglih zaokreta prije nestanka s radara. U međuvremenu, egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom i pronađeno je nekoliko komada plastike u moru

Grčka fregata u potrazi za nestalim zrakoplovom EgyptAir otkrila je dva velika plutajuća objekta u moru oko 370 kilometara južno od otoka Krete u četvrtak, objavili su grčki vojni izvori dodavši kako se čini da su objekti - crveni i bijeli komadi plastike - pronađeni su blizu područja gdje je ranije zabilježen signal primopredajnika zrakoplova, a i grčka državna televizija TV ERT objavila je sličnu informaciju, kazavši da su na istom području locirana dva objekta 'narančaste boje'.


Na konferenciji za medije u Parizu francuski predsjednik Francois Hollande kazao je da zasad sve prikupljene informacije oko aviona ukazuju na to da se srušio, a nijedna teorija o uzroku pada zasad nije isključena, javlja BBC, čiji stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da je najveća mogućnost uzroka pada vjerojatno terorizam što tvrdi i šef FSB-a Alexander Bortnikov, a Reuters javlja da su nađeni i komadi koji bi mogli biti dijelovi aviona.



Zrakoplov EgyptAira, koji je u četvrtak rano ujutro nestao s radara, srušio se u more u blizini otoka Karpatosa, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostoru, doznaje agencija France Presse u četvrtak iz grčkog civilnog zrakoplovstva, a da se nestali zrakoplov srušio u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom. Sama kompanija još uvijek nije potvrdila da se nestali avion srušio i opetovano moli medije da objavljuju samo provjerene informacije.

Zrakoplov Airbus A320 koji je letio na liniji Pariz-Kairo nestao je u četvrtak rano ujutro s radara u području iznad Sredozemnog mora, objavio je ranije EgyptAir, a CNN je javio da je je iz aviona upućen poziv u pomoć dva sata nakon što je nestao s radara. Pretpostavlja se da je riječ o zrakoplovnom računalnom sustavu, a egipatski dnevnik al Ahram izvijestio je kako nije upućen nikakav poziv iz zrakoplova te da je posljednji kontakt s pilotom zabilježen desetak minuta prije nestanka zrakoplova.

RTL Autor: RTL


Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u četvrtak s egipatskim kolegom Abdelom Fatahom al-Sisijem, spominjući 'usku suradnju' oko utvrđivanja okolnosti nestanka leta MS804, a francuska vlada održava izvanredni sastanak na temu nestanka aviona. Francuski premijer Manuel Valls rekao je za radio RTL da 'tijekom potrage za nestalim avionom MS804 ne isključuju niti jednu teoriju i da su u kontaktu s egipatskim vlastima, kako vojnim tako i civilnim'.

'Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostiru, zrakoplov je nestao s grčkih radara ... Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa', smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam. 'Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze', kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

Upitan odbacuje li mogućnost da iza incidenta stoje teroristi premijer je kazao: 'Ne možemo ništa u ovom trenutku isključiti ili potvrditi. Sve operacije potrage moraju biti zaključene tako da saznamo uzrok'.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi predsjedat će u četvrtak ujutro sastankom nacionalnog vijeća sigurnosti, navodi se u priopćenju iz njegova ureda u kojem se ne navodi izrijekom da je povod sastanka nestanak zrakoplova.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault najavio je da će Francuska poslati zrakoplove i brodove kako bi pomogla u potrazi za nestalim zrakoplovom u kojemu je bilo i 15 francuskih državljana te je nakon ministarskog sastanka s predsjednikom Françoisom Hollandeom kazao da su u kontaktu s egipatskim vlastima i da je Francuska spremna poslati vojne zrakoplove i brodove u potragu, dodavši da zrakoplov mora biti pronađen.

Ministar prometa Alain Vidalies kazao je kako u zrakoplovu Airbus320 nije bilo dodatnog tereta.

Premda se i ranije pojavila neslužbena informacija kako su dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva potvrdili da se avion srušio u more, egipatski premijer i ministar prometa pozvali su na oprez i nisu mogli potvrditi tu informaciju, a i sama tvrtka je zamolila da mediji ne objavljuju neslužbene informacije.


Unatoč tim molbama mediji i dalje objavljuju da se avion srušio pozivajući se na različite neslužbene informacije iz različitih izvora, a posljednji u nizu su oni koji dolaze iz grčke avijacije i grčkog aerodroma pa tako i AFP javlja da se avion srušio u blizini otoka Karpathos u egipatskom zračnom prostoru. Još jednom je reagirala kompanija i zamolila opet za oprez.


Među putnicima u nestalom zrakoplovu bilo je 30 Egipćana i 15 Francuza, dva Iračana te po jedna osoba iz Alžira, Belgije, Britanije, Kanade, Čada, Kuvajta, Portugala, Saudijske Arabije i Sudana, navela je egipatska zrakoplovna kompanija na Twitteru.

Egipat i Grčka poslale su u Sredozemno more zrakoplove i plovila u pokušaju da pronađu avion EgyptAira na liniji Pariz-Kairo koji je nestao s radara u noći sa srijede na četvrtak, priopćila je egipatska vojska.

Egipatska vojska poslala je i zrakoplove za potragu i brodove u izvidnicu u pokušaju lokaliziranja letjelice i eventualnog spašavanja preživjelih.

Po navodima agencije France Presse, avion na letu MS804, koji je nestao s ekrana radara 48 do 64 kilometara sjeverno od sjeverne obale Egipta prevozi 56 putnika među kojima jednog dječaka i dvije bebe, kao i sedam članova posade te tri sigurnosna časnika.

Zrakoplov je nestao 16 kilometara unutar egipatskog zračnog prostora, 20 minuta prije predviđenog slijetanja u kairsku zračnu luku, u 3,05 sati, kazao je agenciji dpa dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

EgyptAir je objavio da je zrakoplovom upravljao pilot Mohammed Said Ali Shaqir koji ima preko 6.000 sati leta, od čega više od 2.000 na zrakoplovima Airbus A320s. Kopilot ima 2.766 sati leta, dodala je kompanija.

Na kairskom aerodromu 15 obitelji koje su čekale putnike s nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje, naveli su dužnosnici.

Ranije je egipatska nacionalna zrakoplovna kompanija Egypt Air priopćila da zrakoplov nestao i da traje intenzivna potraga za njim.

Egipatsko ministarstvo za civilno zrakoplovstvo priopćilo je da timovi za potragu i spašavanje traže nestali zrakoplov, a iz ministarstva se doznaje da se skupljaju tehnički podaci o stanju zrakoplova, Airbusa A320 starog 12 godina.

Potpredsjednik EgyptAira, Ahmed Abdel, tvrdi da je zrakoplovom upravljao iskusni pilot, s više od 6000 sati leta. Dodaje da u zrakoplovu nije bilo nikakvog nesvakidašnjeg tereta.

Prema zrakoplovnoj Internet stranici FlightRadar24.com, brzina i visina na kojoj je letio zrakoplov pokazuju da je zrakoplov letio u trenutku nestanka, a izvor iz grčkog ministarstva obrane naveo je da vlasti ispituju i dojavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je izvijestio o 'plamenu na nebu' nekih 130 nautičkih milja južno od otoka Karpathosa.

Zbog svojih arheoloških spomenika i turističkih odredišta na Crvenom moru Egipat je je popularna destinacija turista iz zapadnih zemalja, a u novije vrijeme i iz Rusije. No turistički sektor zemlje snažno je pogođen nakon prošlogodišnjeg rušenja ruskog zrakoplova i serije bombaških napada u zemlji.

U listopadu je ruski putnički zrakoplov srušen malo nakon polijetanja iz turističkog središta Šarm-el-Šeik na egipatskom Sinajskom poluotoku, pri čemu su poginula 224 putnika. Ruske vlasti objavile su potom da je zrakoplov srušen bombom, a teroristička organizacija Islamska država, koja djeluje na Sinaju, preuzela je odgovornost.

Rusija je, kao rezultat napada, zabranila sve izravne letove iz Egipta, što je bio ozbiljan udarac turističkom sektoru zemlje koji se posljednjih godina u velikoj mjeri oslanjao na ruske turiste.

U ožujku je čovjek opremljen lažnim pojasom s eksplozivom prisilio zrakoplov EgyptAira da sleti na Cipar. Po dolasku u zračnu luku Cipra Larnacu, 'psihološki nestabilan' muškarac je oslobodio veliki dio putnika a potom se predao bez otpora nakon šest sati pregovora.

Posljednji incident s fatalnim ishodom u kojem se radilo o zrakoplovu egipatske zrakoplovne kompanije dogodio se u svibnju 2002. kada je Boeing 737 udario u brdo približavajući se aerodromu u Tunisu, a tom je prilikom poginulo 14 osoba.

EgyptAir u svojoj floti ima 57 zrakoplova Airbus i Boeing, uključujući 15 zrakoplova Airbus A320, navodi se na internetskoj stranici airfleets.com.