ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Holding izdaje novu obveznicu, zastupnicima smeta hitnost postupka dvaju projekata

27.04.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Na dnevni red sjednice Gradske skupštine po hitnom postupku uvršteno je pet točaka prema prijedlogu gradske uprave. Među njima su tri posebno zanimljive

Prva je Prijedlog zaključka o povlaštenim informacijama, vezan uz izdavanje nove obveznice Zagrebačkog holdinga. Kako je objasnio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, traži se suglasnost Skupštine za pokretanje procesa za izdavanje nove obveznice Holdinga kako bi se vratio dug stare obveznice, zadnji put izdane 2016., a prvi put 2007. godine.

'Radi se o povjerljivim informacijama prema Zakonu o tržištu kapitala. Propisane su ekstremno visoke kazne za sve zastupnike koji bi informaciju iznijeli u javnost jer su povlaštene i poslovna su tajna zato što se govori pod kojim uvjetima će biti izdana obveznica. Procedura je dogovorena na Predsjedništvu Skupštine prije 15 dana i materijali su dostupni za raspravu', kazao je Tomašević.

Zagrebački holding, podsjetimo, još je početkom veljače putem Zagrebačke burze objavio da razmatra mogućnost da novim izdanjem obveznica refinancira obveze po obveznici u iznosu od 2,3 milijarde kuna, koja je imala godišnju kamatnu stopu od 3,875 posto, a dospijeva 15. srpnja ove godine. Spomenute obveznice Holding je izdao u dvije tranše. Prva je tranša, u iznosu od 1,8 milijardi kuna, izdana 15. srpnja 2016. godine, a druga u nominalnom iznosu od 500 milijuna kuna izdana je 3. srpnja 2017. godine.

Na uvrštavanje ove točke po hitnoj proceduri zastupnici nisu imali primjedbi, ali na dvije sljedeće jesu, smatrajući da ne postoji razlog za hitnost.

Riječ je o sporazumu o realizaciji projekta Jarun Panorama, gdje je investitor u zadnji čas, praktički jučer, kako je rekao Tomašević, pristao na određene uvjete. Prema sporazumu, tvrtka Rotor jug, koja je investitor, obvezala se u jednom od nebodera koje će graditi na prvom ili drugom katu osigurati prostor od 2100 kvaratnih metara za dječji vrtić, sve temeljem projekta koji će izraditi Grad. Po završetku objekta investitor će Gradu prodati prostor po uvjetima iz sporazuma.

Tomašević je kazao da on ima svoje mišljenje o cijelom tom projektu i preizgrađenosti, ali i da je UPU za njega donesen prije petnaest godina, da su izdane određene dozvole te da su sada uspjeli dogovoriti s investitorom da se tamo dobije prostor društvene namjene.

Po hitnoj proceduri uvršten je i ugovor o financiranju uređenja građevinskog zemljišta za izgradnju prometnica za stambeni kompleks Srebrnjak, u sklopu kojeg tvrtka investitor Silver Hill daruje Gradu Zagrebu izvođenje radova pristupne prometnice s pratećom infrastrukturom.

  • +15
Sjednica Skupštine Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic