RENATA SABLJAR DRAČEVAC

Hoće li zadarski SDP-ovci glasovati za 'svoju' županicu?

26.02.2013 u 16:39

Bionic
Reading

Županijski odbor SDP-a Zadarske županije većinom glasova za kandidatkinju stranke za županicu Zadarske županije na predstojećim izborima izabrao je predsjednicu ŽO Renatu Sabljar Dračevac. SDP-ovci su javnost o ovoj kandidaturi izvijestili putem šturog priopćenja u kojem nisu navedena imena kandidata za dožupana ni podatak je li Sabljar Dračevac imala protukandidata

Portal 057info javlja da je troje od 17 nazočnih članova Županijskog odbora, koji broji 35 članova, napustilo sjednicu jer se nisu slagali s načinom kako je izbor izveden i jer se nije poštivala demokratska procedura unutar same stranke. 'Izbor je izveden bez kvoruma i sve skupa je ispala jedna parodija.

Na sinoćnjem odboru Duško Vidov je predložio da Renatu Sabljar Dračevac kandidiramo za županicu. Inzistirao sam da se o tome prije raspravi na općinskim odborima, a kako to nije uvaženo, napustio sam sjednicu prije glasovanja, zajedno s kolegama Milanom Zdravkom Brkićem i Perom Butićem. Jutros smo se iznenadili kada smo doznali za priopćenje o kandidaturi sa sinoćnje sjednice', kazao je Marin Keran, predsjednik Općinskog odbora SDP-a Sukošan. Kako je pojasnio član Glavnog odbora stranke Nikola Turčinov, koji je zbog Renate Sabljar Dračevac svojevremeno napustio mjesto tajnika Županijske organizacije, kandidatura Renate Sabljar Dračevac konačna je odluka koju ne mora blagosloviti više stranačko tijelo, a nezadovoljni članovi Županijskog odbora na nju se mogu žaliti Statutarnoj komisiji.

Nastavak je ovo tragikomedije koja se događa unutar ŽO SDP-a zadnje dvije i pol godine. Dio članova nezadovoljan radom predsjednice javno je dao do znanja da u redovima SDP-a ne cvjetaju ruže. Pojedinci su predsjednici zamjerili nesazivanje sjednica Županijskog odbora i Predsjedništva te je optužili za političku korupciju. Sukobi su kulminirali krajem prošle godine kada je Predsjedništvu stranke upućen zahtjev za prijevremenim unutarstranačkim izborima za sva tijela Županijske organizacije uključujući i izbor predsjednika. Za odluku je glasovalo 27 članova Županijskog odbora, dva su bila suzdržana dok je jedni glas protiv bio onaj županijske predsjednice Renate Sabljar Dračevac.

Prijevremeni unutarstranački izbori nisu odobreni, pa je tako SDP propustio priliku uoči lokalnih izbora razriješiti sukob kojemu je povod navodno vođenje stranke od strane Sabljar Dračevac mimo stranačkih tijela. Većina članova Županijskog odbora svojevremeno je od Gradskog odbora zatražila pokretanje pitanja članskog statusa svoje predsjednice, no vrh SDP-a je zaustavio taj postupak. U međuvremenu je zaživio novi Statut stranke koji je odluke o suspenzijama i isključenjima iz stranke stavio pod kapu Glavnog odbora SDP- a čime je onemogućeno 'rušenje' Sabljar Dračevac na lokalnoj razini te joj je prokrčen put za ostvarenje političkih ambicija.

Hoće li joj u tome svojim glasovima na lokalnim izborima pomoći i politički oponenti iz same stranke pitanje je kojim bi se trebao pozabaviti predsjednik stranke Zoran Milanović. Navodno je upravo on uoči parlamentarnih izbora zbog stranačkog mira spasio glavu Renate Sabljar Dračevac. Uoči lokalnih vrući se krumpir ponovno dokotrljao do njega.