ZAMJENA ZA MIGOVE

Hoće li švedski Gripen ugovoriti posao s Vladom?

10.10.2012 u 22:27

Bionic
Reading

Izaslanstvo švedske državne agencije za trgovinu oružjem FXM predalo je ponudu hrvatskoj Vladi za švedske borbene zrakoplove tipa Gripen, javlja HRT

Njima bi se zamijenili borbeni zrakoplovi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva MiG 21 koji su u uporabi još od Domovinskog rata.

Ponuda za prodaju zrakoplova i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo vrijedi do siječnja iduće godine. Prihvati li hrvatska Vlada švedsku ponudu, prvi bi hrvatski Gripeni mogli poletjeti u siječnju 2014.

Jedan od direktora u Saabu i Gripenovu marketingu Pierre Gauffin rekao je da kao dio ugovora o nabavi zrakoplova švedska industrija preko Saaba nudi industrijsku suradnju hrvatskim tvrtkama, i to u sklopu tzv. offseta. Ako se ugovor potpiše, spremni smo ulagati u vaša poduzeća, istaknuo je.

Podsjetimo da Gripen u hrvatskim medijima zastupa Madison Consulting, tvrtka za odnose s javnošću čija je direktorica Zinka Bardić, posebna savjetnica Zorana Milanovića. Nakon što su mediji u lipnju izvijestili da švedska kompanija pregovara s MORH-om oko posla vrijednog skoro pola milijarde eura, Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću zatražio je službeno očitovanje Zinke Bardić i tvrtke Madison Consulting o potencijalnom sukobu interesa.