PALE SU TEŠKE RIJEČI

Hoće li svađa Petrova i Petrine ugroziti dalmatinski treći put?

11.03.2015 u 15:29

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da bi na parlamentarnim izborima mogli nastupiti sa zajedničkim nezavisnim listama, nakon javnog obračuna načelnika Primoštena Stipe Petrine i gradonačelnika Metkovića Bože Petrova postalo je jasno da su šanse za to minimalne

Petrina se preko Facebooka i medija žestoko okomio na kolegu iz Metkovića, optuživši ga da je 'HDZ-ov igrač' i trojanski konj, 'zec' koji bi pokupio dio glasova i pritom omogućio HDZ-u da pomoću D'Hondtove metode osvoji koji mandat više, dok bi istovremeno otežao položaj 'stvarno nezavisnim listama'. Optužio ga je i da u svom gradu ništa nije napravio, da krade njegov program te da 'ima zaleđe', a zasmetalo ga je i jer mu je postalo jasno da će u spajanju nezavisnih lista Petrov vjerojatno preskočiti njegovu, koja je u Šibensko-kninskoj županiji iznimno bitna u zadnja dva mandata.

Zanimljivo, ovakve optužbe dolaze samo tjedan dana nakon što u i Petrina i Petrov u Omišu dali javnu podršku nezavisnom gradonačelniku Ivanu Kovačiću koji je na koncu pobijedio na izborima. No par dana nakon toga Petrov se u Metkoviću susreo s Tomislavom Karamarkom, navodno tražeći rješenje za lokalne probleme koje stvara županijska HDZ-ova vlast. Petrina je otvoreno posumnjao u takvo objašnjenje.

Metkovski gradonačelnik Božo Petrov odgovorio mu je u manje ozbiljnom, gotovo šaljivom tonu: Petrinu je opisao kao 'simpatičnu osobu koja nosi nešto dječje u sebi'. U kratkom vremenu on će se smijati, pa onda žestoko ljutiti, da bi već sutradan sve zaboravio - opisuje Petrov. Kaže da ga nisu pogodile teške optužbe iz Primoštena, iako ne zna čime je povrijedio tamošnjeg kolegu načelnika.

'Volio bih kad bi se on odmaknuo od ustaljene šablone i umjesto traženja lidera prepoznao da je došlo vrijeme u kojem svi trebamo biti jednaki. Zbog toga svatko od nas uključenih u ovu inicijativu nezavisnih lista treba biti jednako spreman u potpunosti podrediti se javnom interesu', napisao je Petrov.


Da suradnje očito neće biti, potvrđuju riječi splitske vijećnice Marijane Puljak koja s gradonačelnikom Omiša predstavlja jedan od nosivih stupova nezavisne koalicije kolokvijalno nazvane Dalmatinski treći put.

'Gospodin Petrina jako je uspješan načelnik općine Primošten i zaista mu želim svako dobro u njegovom radu i borbi za svoje mjesto i svoj kraj. Vidjeli ste također da je to čovjek s vrlo osebujnim stilom komunikacije koji je nama potpuno stran', kaže Puljak za tportal.

'Ono na što smo mi trenutno fokusirani jest uključivanje širokog spektra stručnjaka u pisanje programa s kojim mislimo izaći pred birače i predstaviti našu viziju Hrvatske. razgovaramo s nizom opcija, stranaka i nezavisnih lista u cijeloj Hrvatskoj i nailazimo na veliku podršku i spremnost ljudi da se uključe i konačno vrate politici ono njeno osnovno, izvorno značenje - rad za opće dobro. Želimo mijenjati političke modele koji sada vladaju, ne želimo pričati o '41. i '91., već se koncentriramo na viziju Hrvatske 2013. i 2041. godine', dodaje Puljak.

Javno je pozvala 'sve koji vjeruju da je drugačija politika moguća' da im se pridruže.