ROŠADE U DIPLOMACIJI

Hoće li se uspjeti progurati smjena veleposlanika u SAD-u u zadnji tren?

04.07.2016 u 19:04

Bionic
Reading

Hrvatska je trenutno bez veleposlanika u Sjedinjenim Američkim Državama. Aktualnog veleposlanika Joška Paru odlazeća garnitura vratila je na konzultacije u zemlju s namjerom da ga više ni ne šalje u Washington zbog nezadovoljstva njegovim radom

Pari je stavljena na teret blamaža vezana uz posjet ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača SAD-u, nakon što je naprasno otkazan njegov prije dogovoren sastanak s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Parina prethodnica na mjestu veleposlanika u Washingtonu, koja u suradnji s predsjednikom Vlade odlučuje o imenovanjima i razrješenjima veleposlanika, inzistira na njegovoj smjeni.

Kao novi veleposlanik predviđen je poznati profesor, aktivist i političar Ivo Banac. Međutim, imenovanje je zapelo jer je u međuvremenu pala Vlada, a Sabor će biti raspušten 15. srpnja. Da bi se nastavilo s postupkom imenovanja novoga veleposlanika u Washingtonu, potrebna je suglasnost Odbora za vanjsku politiku, na čijem je čelu SDP-ovac Joško Klisović, a on je izjavio da neće sazvati sjednicu Odbora na kojoj inzistira predsjednica i na kojoj bi se raspravljalo o razrješenjima veleposlanika. U SDP-u smatraju da vlada u ostavci nema pravo baviti se kadroviranjem.

Ipak, sjednicu može, ako to želi, sazvati predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ali upitno je bi li i tada prošla odluka o smjeni Pare i imenovanju Banca veleposlanikom u SAD-u jer ne postoji vladajuća većina koja bi je izglasala. U 12-članom saborskom odboru sjede po četiri HDZ-ovca i SDP-ovca te po jedan zastupnik Mosta, HNS-a, HSP AS-a i SDSS-a.

Predsjednica smatra da je njezino pravo da traži od Sabora da razriješi veleposlanike čiji je postupak razrješenja u tijeku. Reiner je na pitanje o mogućem sazivanju Odbora i imenovanju novoga veleposlanika u Washingtonu kazao da je zanimljivo kako to muči oporbu, a ne muči je to da smo odavno bez veleposlanika u Moskvi.

'Ostale zemlje koje su uvele sankcije (Moskvi, op.a.) imaju veleposlanike i nemojmo se praviti 'papskiji' od Pape. Nećemo imati veleposlanika u Moskvi, a velike zemlje će ga imati. Razlog je taj da je jednom broju veleposlanika istekao mandat i da bi ga voljeli produljiti. Druga činjenica je da Odbor u kojem je Klisović nema predsjednika ili pak ja moram sazvati taj Odbor, što ne volim, da on razriješi to jer je istekao mandat nekim veleposlanicima te tako da to napravi ovaj sastav Sabora. SDP će to očito opstruirati', kazao je Reiner u razgovoru za N1