NOVI PREGOVORI U VLADI

Hoće li novi Zakon o radu biti radnički ili šefovski?

17.03.2014 u 18:16

Bionic
Reading

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca sutra će ponovno raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), koji se nalazi između dva saborska čitanja, a uoči toga sastanka pregovarali su sindikati i poslodavci, no nisu postigli nikakav dogovor o spornim pitanjima iz novog ZOR-a

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je Hini da se nisu uspjeli dogovoriti s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u vezi sporne preraspodjele radnog vremena jer HUP-ovci nisu prihvatili kompromisni prijedlog sindikata uz obrazloženje da im je povoljniji prijedlog ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

'Licemjerno su nam odgovorili na naš prijedlog i pokazali pravo lice koliko im je uopće stalo do argumentiranih razgovora i rješavanja spora', optužio je Novosel HUP-ovce. Po njegovim riječima, poslodavci očito smatraju da je Ministarstvo rada na njihovoj strani pa nemaju potrebe ulaziti sa sindikatima u bilo kakve daljnje rasprave.

S druge strane, iz HUP-a su poručili da sindikati traže izmjene ZOR-a koje bi ga učinile još rigidnijim i manje prilagođenim stanju u gospodarstvu, pa je HUP spreman podržati Vladin prijedlog iako smatra da predložene promjene nisu dovoljne.

Zbog teških uvjeta poslovanja i iznimno visoke nezaposlenosti držimo da se trebaju provesti makar i djelomične promjene radnog zakonodavstva koje će poslodavcima omogućiti bržu reakciju na tržišne ponude i narudžbe, kaže HUP.

Poslodavci tvrde da svojim prijedlozima ne žele omogućiti povećano otpuštanje radnika, jer otpuštanje i zatvaranje tvrtki nije nikome u interesu, već stvoriti uvjete za očuvanje postojeće zaposlenosti i poticanje novog zapošljavanja, te zaustaviti daljnji gospodarski pad.

Obnova socijalnog dijaloga o novom ZOR-u uslijedila je nakon žestokih sukoba, sindikalnih prosvjeda i organiziranja dvosatnog štrajka solidarnosti, koji ipak nisu pokolebali Vladu i natjerali je da odustane od slanja zakonskog prijedloga u Hrvatski sabor.

Sabor je prilikom prihvaćanja prijedloga ZOR-a u prvom čitanju pozvao Vladu, poslodavce i sindikate da postignu suglasje o spornim pitanjima poput radnog vremena, otkaza, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća i sindikata.

Nakon obnove dijaloga prvi sastanak socijalnih partnera održan je prije dva tjedna (4. ožujka), a na njemu je dogovoreno da će sindikati i poslodavci pokušati kroz bipartitne pregovore postići prihvatljiva rješenja do novog tripartitnog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koji je zakazan za sutra.