europski izbori

Hoće li Macron podržati von der Leyen? Sve glasnije se čuje kako će biti 'za'

10.06.2024 u 22:39

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je sve skloniji podržati Ursulu von der Leyen za još jedan mandat predsjednice Europske komisije nakon što je njezina grupa desnog centra postigla snažan rezultat na izborima za Europski parlament, rekla su Reutersu dva izvora

Macron nije izričito podržao von der Leyen otkako se odlučila kandidirati za drugi mandat. Iako je bio ključan u njenom postavljanju na čelo izvršne vlasti EU-a 2019., ovaj je put ponudio druge opcije, uključujući Talijana Marija Draghija.

Macronova odluka da raspiše prijevremene izbore u Francuskoj nakon poraznog rezultata na izborima za EU u nedjelju, jedan je od razloga za potporu von der Leyen, rekao je jedan od izvora.

"On ne želi dodati (europsku) nestabilnost francuskoj nestabilnosti", rekao je francuski izvor blizak Macronu za Reuters pod uvjetom da ostane neimenovan.

Drugi izvor je rekao da je von der Leyen dobila poticaj snažnim rezultatima njezine Europske pučke stranke (EPP) desnog centra. Izvor je rekao da će je Pariz vjerojatno podržati u zamjenu za predanost francuskim EU prioritetima, ne navodeći detalje.

EPP je bio prvi na izborima za EU, osvojivši 186 mjesta u Europskom parlamentu od 720 zastupnika, prema privremenim rezultatima.

Drugi izvor, koji je upoznat s Macronovim razmišljanjem, ali nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti teme, naveo je Portugalca Antonija Costu kao najizglednijeg kandidata za mjesto predsjednika Europskog vijeća.