PREDSJEDNIKOV ŠEF ANALITIKE

Hoće li Josipović smijeniti Pilsela?

drago pilsel

drago pilsel

Izvor: Cropix / Autor: Milivoj Keber / CROPIX

Nekadašnji novinar Drago Pilsel, danas jedan od najbližih suradnika predsjednika Ive Josipovića, u kolumni za Regionalexpress.hr obrušio se najvulgarnijim uvredama i psovkama na brojne hrvatske kolumniste. Pileselovu posljednju kolumnu prenosimo u cijelosti

'Kolumnisti? Ako je pitati Damira Kajina (šalim se), to su kurvini sinovi (eh, tu se ne šalim)! A ni očevi im nisu bolji. Naime, kolumnisti također imaju oca. Ponekad, to nije sasvim sigurno, i majku. Koju, naravno, regularno, po forumima, treba jebati i do sedmog koljena. Očevi kolumnista bi voljeli da im sinovi u prosincu pišu o novostima kojima će se na tržištu pizdarija slaviti Božić, da u ožujku pak pišu o neviđenoj zimi ili o velikih klimatskim i drugim katastrofama.

Josipović još nije smijenio Pilsela

 

Na pitanje hoće li predsjednik Ivo Josipović smijeniti Pilsela jer je kao pročelnik njegovog Ureda za analitiku objavio ove brojne uvrede, šefica Ureda za informiranje Danja Šilović-Karić kaže da na to pitanje zasad nemaju komentara.

 

'Stajališta iznesena u kolumni Drage Pilsela ne odražavaju ni u kojem smislu stavove Ureda predsjednika Republike, već su isključivo osobna stajališta autora.

Drago Pilsel nije savjetnik predsjednika Republike, već je zaposlen u stučnim službama Ureda Predsjednika RH', rekla je za tportal.hr Šilović-Karić.  (Marina Barukčić)

Želim reći, ono što bi se svidjelo našim očevima (a pod 'otac' podrazumijevam svakoga tko nas patronizira) jest da posjedujemo vještinu da budemo zanimljivi, po mogućnosti u svakome tekstu, a da nikomu ne idemo na živce, da ničija jaja ne diramo.

Željeli bi da budemo od onih autora kojih cijeli svijet poštuje i hvali. Ne shvaćajući da su takvi kolumnisti, ako ih je uopće i bilo – mrtvi. Živi kolumnisti postoje da bi bili voljeni od nekih i prezreni od drugih. Mnogih. I ovisno o tjednu ili temi, oni koji te vole prelaze u preziranje, a ovi koji ti sišu krv zastanu pa kažu: hm, ovo i nije tako loše napisano.

Kolumnist je kao filmski redatelj (ili redateljica, s obzirom na to da je, i u povodu Dana žena, važno istaknuti da je na 82. po redu dodjele Oscara u kategoriji najbolji redatelj po prvi puta pobjedila žena, Kathryn Bigelow, autorica filma 'The Hurt Locker', uradak u nas poznat kao 'Narednik James'), vrijedi onoliko koliko vrijedi njegov/njezin posljednji film, ili kao ljubavnik/ica kojeg/ju se pamti po posljednjem orgazmu, ili tako nekako. Ali kolumnist, onaj pravi, ne onaj koji se i dalje drži za majčine skute, osjeća, kao škorpion (moje je pravo da mislim kako te beštije predosjećaju), kada će ga neki tekst dovesti u nevolje i da u tu nevolju ulazi jer drukčije, zbog vlastite naravi, ne može.

Kada pišem, volim misliti da sam se rodio kao pile, iz jajeta. Ne volim očeve ni majke, ma koliko dobri oni bili. Tata će zasigurno biti sretan ako budem pisao o djetinjstvu, naročito o onom djelu toga razdoblja kada je razvlačio harmoniku na okupljanjima Hrvata u Patagoniji i kada sam ja, na stolcu, da me polupijano društvo bolje vidi, pjevao ustaške pjesme. Ali manje će mu se dopasti ako budem pisao o nacionalizmu ili bilo kojem drugom izmu. Ma da, ponavljam, moj ćaća se danas kerozinom i šibicama pere od ustaštva jer ga samo i jedino zanima biti dobrim i mirnim Paragvajcem.

Roditeljima imponira da im djete bude kolumnist, pošto, jelde, sin/kćer ima pred sobom cijeli svijet. Ali nikako se ne mogu pomiriti s kolateralnim žrtvama i raznim štetama koje sa sobom donosi kolumnistički posao. Em te jebe (konačno deklasirani) Čičak, em te jebu ovi u Glavaševim novinama, em te jebe nekakav Despot ili siroti Ivkošić u Večernjaku, em te netko stalno jebe. Furt te silni idoti razvlače. Letica, Piskač, Miklenić, Šola i još ne znam točno kako se zove sva ta kopilad.

Ha, da. I neki čitatelji vole glumiti očeve. Strogi policajci. Pas mater. Ipak, priznajem, postoji razlika, jer čitatelji uživaju kada smo u govnima i slažu se i kao takvi uživaju kada se u potpunosti uklapaš u njihove želje i simptome.

No, mora li kolumnist biti kao vjernik u nekoj župi? Odan i uljudan, miran i beskonfliktan? To je slatko iskušenje. Takav se naoružava pratiteljima, pravom vojskom sljedbenika koji plješću nad svakom rečenicom. Osobno, prema kolumnistima koji drže neku župu imam stav koji je rezolutan, često ih uopće ne čitam. Kao čitatelj koji je i kolumnist biram tekstove u kojima se riskira, čak i kada ih pišu nedovoljno načitani i obrazovani kao što je Tomislav Klauški s portala Index.hr.

Njemu se dogodila nezgoda da mu drugi kolumnist, Branimir Pofuk, iz Jutarnjeg lista, pojasni da se ne njegovu nesreću, ni Chopin ni Brahms nikada neće naći na repertoaru njujorškog Metropolitana jer Klauški očito ili ne zna da je Metropolitan slavna operna kuća ili pak ne zna da Chopin i Brahms nisu napisali nijednu operu. Ni mene sada više naročito ne zabrinjava glazbena i druga (ne)kultura kolega, nego me, kao i Pofuka, kojeg ovdje navodim, zgrožava društvena klima u kojoj više nije nikakva sramota nemati pojma o čitavoj umjetnosti koja je jedan od ravnopravnih stupova onoga što doista kulturan svijet podrazumijeva pod pojmom kulture i civilizacije.

Volio bih da, umjesto da si punimo usta pojmom nezavisan, taj koncept pravo kušamo svakim našim danom života. Hoću reći, poštujem one koji teže prema nezavisnom pismu i stavu. Poštujem, najprije, sebe. Zato, ne pucajte u kolumniste. Oni, ipak, imaju oca. A, ponekad, i majku.

P.S. Zahvaljujem kolegi kolumnistu Damiru Strugaru koji je intervenirao kod partijskog komesara Damira Kajina da me se pusti kroz Učku i da se sa istarskih cesta sklone snajperisti koji bi me idući petak u ime Partije smaknuli pošto idem u gostima prijateljima u Umag da divanim o ulozi Katoličke crkve i njezinom odnosu s političkim silama. Kajin mi, inače, duguje trošak čistionice jer sam se usrao u hlače kad sam u 'Dnevniku' HTV-u čuo da mi je izdeklamirao istarsku fetvu.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi