SASTANAK IDUĆI TJEDAN

Je li Putin Hrvatskoj prijatelj ili neprijatelj? Grabar Kitarović i Plenković na tragu dogovora

23.03.2018 u 20:50

Bionic
Reading

Kako doznajemo, Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović usklađuje termine s Vladom Andreja Plenkovića za sastanak koji bi se trebao održati početkom sljedećeg tjedna. Tema je jedna: Usklađivanje hrvatske vanjske politike prema Rusiji i novom-starom predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu

Nesuglasje oko odnosa prema Rusiji između predsjednice RH i predsjednika Vlade došlo je do izražaja nakon što je Kolinda Grabar Kitarović među prvima čestitala Vladimiru Putinu na još jednom izbornom trijumfu. Gotovo u isto vrijeme premijer je u četvrtak je na sastanku Europskog vijeća stao na stranu Velike Britanije koja traži odgovornost Rusije za napad vojnim nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Julija na jugu Engleske početkom ožujka.

Kako tportal doznaje, predsjednica je istog dana, dakle u četvrtak 22. ožujka telefonski razgovarala s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i zaželjela mu puno uspjeha u njegovom novom mandatu.

<<<Zapad i Rusija zaoštrili odnose: Gdje je tu Hrvatska?

Telefonski razgovor predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Putina nastavak je razgovora o unaprjeđivanju bilateralnih odnosa nakon službenog posjeta Kolinde Grabar Kitarović Rusiji listopadu 2017. Kako bi usuglasili odnos prema Rusiji, premijer i predsjednica trebali bi se početkom sljedećeg tjedna sastati. Kada i gdje još nije poznato jer kabineti još dogovaraju termine.

  • +6
Grabar Kitarović i Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na tom će sastanku razgovarati o iskazivanju solidarnosti s Velikom Britanijom, slijedom usvojenih zaključaka Europskog vijeća.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu za HTV u petak navečer kazao je kako Hrvatska za sada neće povući svoga veleposlanika iz Moskve te je potvrdio da će o odnosima Hrvatske s Rusijom drugog tjedna razgovarati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.