PREDLAŽU ZAKLJUČKE

HNS traži da Sabor obveže Vladu na nastavak kurikularne reforme

02.06.2016 u 16:04

Bionic
Reading

HNS je u saborsku proceduru uputio zaključke kojim traže da Sabor, nakon jučerašnjeg prosvjeda koji je na ulice izveo 40.000 građana, podrži nastavak kurikularne reforme pod vodstvom dosadašnje Ekspertne radne skupine i u dosadašnjem sastavu. Kad bi Sabor usvojio te zaključke obvezao bi na nastavak reforme i Vladu i resorno Ministarstvo obrazovanja

'Smatramo da da se apsolutno treba nastaviti sa radom radne skupine na kurikularnoj reformi, da se mora zamoliti radnu skupinu da povuče ostavke i nastavi raditi u ovom sastavu, da je Vlada dužna  obvezati se da financira rad te skupine, da mi ministarstvo dužno osigurati im uvjete rada i da odluke saborskog Odbora za obrazovanje, koji je donio određene zaključke bez nazočnosti oporbe, stavljaju se izvan snage', rekla je HNS-ova Vesna Pusić.

Zaključci su formulirani u pet točaka. Prvom točkom predlaže se da 'Hrvatski sabor da potporu nesmetanom nastavku provedbe Cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje pod vodstvom dosadašnje Ekspertne radne skupine i u dosadašnjem sastavu'.

Drugim zaključkom predlaže se da se 'obveže Vlada da za provedbu cjelovite kurikularne reforme i Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u cjelini osigura sva potrebna sredstva i potpunu autonomiju tijelima nadležnim za njenu pripremu, osmišljavanje i provedbu, osobito od ideoloških pritisaka i utjecaja'.

Trećom točkom predlaže se da se 'obveže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da Ekspertnoj radnoj skupini i svim njenim stručnim radnim skupinama osigura primjerene uvjete za nastavak rada i dovršetak započetoga posla na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, a osobito da bez odgađanja pripremi i provede javno savjetovanje o kurikulumskim dokumentima, omogući da se nakon provedenoga javnog savjetovanja pripreme radni dokumenti za eksperimentalnu primjenu te da se odmah pristupi raspisivanju javnoga poziva školama koje su voljne pristupiti eksperimentalnoj primjeni kurikularne reforme u školskoj godini 2016./17. godine'.

Četvrtim zaključkom 'pozivaju se članice i članovi Ekspertne skupine pod vodstvom dr. Borisa Jokića da povuku svoje zahtjeve za razrješenje te da nastave rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi', dok se petim 'stavljaju se izvan snage zaključci Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu s tematske sjednice 'Predstavljanje Kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje' od 19. svibnja 2016. godine'.