HUMANITARNA AKCIJA ZA PREVARANTA

HNS-ovci za lažnog bolesnika skupili više od 40.000 kuna

24.09.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Humanitarna akcija 'Pomognimo Andreju pobijediti mijeloičnu leukemiju' bila je velika prevara - temeljena na izmišljotini o bolesti 30-godišnjeg Andreja Matoteka iz međimurske Donje Dubrave, razočarano su objavili tamošnji HNS-ovci, koji su na zamolbu Matoteka i njegove majke 2010. organizirali Međimurce i skupili 40.000 kuna

Kada se otkrilo da se radi o lažnom bolesniku koji bezobzirno iskorištava dobrohotnost svojih sumještana i kada su se u stranačkoj organizaciji uvjerili da se radi o prevari, odlučili su o svemu obavijestiti javnost te kazneno prijaviti Andreja Matoteka, javlja eMeđimurje.

'Mene je osobno zamolio našu pomoć rekavši da je počeo dobivati kemoterapiju i da mu je mu je za liječenje za početak potrebno 60.000 kuna, novac koji bi iskoristio za presađivanje koštane srži. Pomoć je zamolila i njegova majka koja je u suzama govorila kako joj sin umire', rekao je zamjenik tamošnjeg ogranka HNS-a Marijan Varga.
Stranka je pokrenula humanitarnu akciju 'Pomognimo Andreju pobijediti mijeloičnu leukemiju', a prije nešto više od godinu dana napravili su i aukcijsku priredbu u suradnji s mjesnim župnikom Mirkom Pilajem koji je darovao svoje fotografije. Za liječenje Andreja Matoteka prikupljeno je 40 tisuća kuna.

'U više navrata', tvrdi Varga, 'pokušao sam doći do medicinske dokumentacije, no Andrej je uvijek pronalazio izgovore, a posljednji je bio da je dokumente predao odvjetniku zbog medijskih napisa. Tad je, kaže, shvatio da to nije bolest već prevara. 'Rekao sam mu kako kupuje vrijeme i tražio da mi dade podatke toga odvjetnika koji je navodno bio u Zagrebu, tražio sam ime liječnika, bio sam spreman sve to osobno provjeriti u Zagrebu', priča Varga.

Pojasnio je kako mu je dao do znanja da će ustrajati u namjeri da ljudima koji su stali iza akcije otkrije istinu, nakon toga je Matotek priznao da je lagao.

'Kako mi je bilo, nemojte me niti pitati, ispao sam najveća budala u svom dosadašnjem životu, ispao sam naivčina', poručio je Varga.

Stranka je angažirala odvjetnika te su protiv lažnog bolesnika podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu.

Predsjedništvo stranke inzistira da se novac vrati i proslijedi onima kojima je pomoć zaista potrebna. Varga se na kraju zahvalio i ispričao svima koji su se uključili u akciju i dali svoje novce. Dodao je kako je Andrej obećao da će kroz tri dana novac vratiti stranci, u što oni ne vjeruju.

'Kada sam Matoteka pitao zbog čega je to napravio, rekao mi je kako mu je bilo zgodno to napraviti, potom je šutio, gledao u prazno i ispričavao se. Povodom Dana Općine Donja Dubrava u mjesecu srpnju Andrej je imao hrabrosti pokloniti sliku Radimiru Čačiću kao zahvalnost za dobro djelo koje je stranka učinila', razočarano je ispričao Varga.